Udrea argumentează comasarea alegerilor: Românii nu mai ies la vot pentru că sunt chemaţi prea des

Vicepreşedintele PDL Elena Udrea afirmă că un argument pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în 2012 ar fi acela că "românii nu mai ies la vot pentru că sunt chemaţi prea des", iar dacă alegerile ar avea loc la patru ani oamenii ar fi mai mobilizaţi.

234 afișări
Imaginea articolului Udrea argumentează comasarea alegerilor: Românii nu mai ies la vot pentru că sunt chemaţi prea des

Udrea argumentează comasarea alegerilor: Românii nu mai ies la vot pentru că sunt chemaţi prea des (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Prezentă la Arad, joi, pentru semnarea unor contracte de finanţare în calitate de ministru, Elena Udrea a fost solicitată de jurnalişti să îşi exprime opinia faţă de posibilitatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, afirmând că acest lucru ar duce la realizarea unor economii la buget, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Este posibilă comasarea printr-o lege care să spună lucrul acesta. Argumente ar fi, pentru că pe de o parte ne plângem în mod justificat că nu sunt suficient de mulţi bani la buget. Este evident că această criză economică nu s-a terminat, iar 2012 este un an în care trebuie să avem grijă să nu cheltuim foarte mulţi bani pe alegerile care vor avea loc şi să nu cădem în tentaţia populismului electoral şi să încercăm să facem tot felul cheltuieli, să luăm tot felul de măsuri prin care să încercăm să mulţumim votanţii. Lucrul acesta s-ar putea foarte bine controla dacă nu am avea două serii de alegeri într-un singur an", a spus Udrea.

Vicepreşedintele PDL a afirmat că prin organizarea a două serii de alegeri s-ar pierde mult timp.

"În anul în care sunt alegeri nimeni nu mai face nimic, toată lumea se concentrează pe organizarea alegerilor şi atunci patru luni din an sunt compromise", a afirmat Elena Udrea.

Ea a adăugat că un alt argument ar fi acela că "românii nu mai ies la vot pentru că sunt chemaţi prea des".

"Am avut la un moment dat patru ani la rând, în fiecare an, alegeri. Dacă alegerile s-ar întâmpla o dată la patru ani, atunci oamenii ar fi mai mobilizaţi, şi-ar dori mai mult să participe şi votul lor ar fi evaluat ca fiind mai important chiar de către ei înşişi", a declarat Elena Udrea.

Referitor la discuţiile din coaliţie pe acest subiect, Udrea a spus că există discuţii cu UDMR, fără să ofere alte informaţii.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că, teoretic, este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, însă oportunitatea acesteia va fi analizată în coaliţie, care va lua o decizie în acest sens.

Întrebat dacă este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, premierul a răspuns: "Nu este o discuţie nouă aceasta, ea a avut loc şi cu mai mult timp în urmă. Teoretic este posibilă, vom analiza oportunitatea ei şi vom lua o decizie în acest sens".

Premierul a spus că va exista o analiză a coaliţiei şi asupra posibilităţii eliminării sistemului de compensare la votul uninominal pentru alegerile parlamentare din 2012.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este bună pentru că, "în proasta tradiţie românească", fiind decalate scrutinele, instituţiile paralizează un an, iar politicienii "îşi pierd minţile".

Preşedintele Comisiei de administraţie a Camerei, Sulfina Barbu (PDL), a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că alegerile parlamentare pot fi comasate cu cele locale dacă vor fi modificate legea administraţiei publice locale şi legea alegerilor locale, pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali.

Sulfina Barbu a precizat că mandatele aleşilor locali pot fi prelungite cu maximum şase luni.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea susţine comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale pentru că astfel s-ar face economii la buget şi ar fi o prezenţă mai mare la vot.

În 3 august, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la B1 TV, că el poate lua în calcul cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare doar dacă această ipoteză vine din partea partidelor, precizând că, tehnic, o astfel de măsură este posibilă doar prin modificarea Legii administraţiei publice locale.

"Eu nu pot lua în calcul această ipoteză (cuplarea alegerilor locale cu cele legislative -n.r.) decât dacă vine de la partide. Deocamdată nu am o asemenea propunere de la partide şi nici n-aş avea ce să fac, dacă ei stabilesc să fie altfel, decât la promulgare să trimit, eventual, legea înapoi", a explicat preşedintele, răspunzând unei întrebări.

El a adăugat că, din punct de vedere tehnic, alegerile parlamentare nu pot fi modificate.

"Ce se poate face legal este ca prin legea administraţiei publice locale să se mute alegerile locale odată cu legislativele. Aşa ceva se poate, dar nu este o soluţie luată în calcul în momentul de faţă, nici n-a fost ridicată de cineva", a spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici