Este a treia zi consecutivă de atacuri în orașul care până acum fusese considerat un refugiu sigur, notează AFP.
„Drona a vizat zona civilă a aeroportului”, a declarat oficialul, sub condiția anonimatului, la două zile după ce baza militară a aeroportului a fost atacată pentru prima dată de drone, atac pe care armata l-a atribuit forțelor paramilitare Rapid Support Forces (RSF).
Mai multe explozii și incendii au fost văzute și auzite marți dimineața în orașul Port Sudan, din estul Sudanului, după cum a relatat un martor citat de Alarabiya.
Nori negri de fum se ridicau din apropierea principalului port maritim al Sudanului, oraș care a devenit refugiu pentru sute de mii de persoane strămutate.
Atacurile, care au început duminică, marchează o escaladare bruscă a conflictului. Duminică, baza militară Osman Digna din apropierea singurului aeroport internațional funcțional din Sudan a fost lovită de drone, urmată luni de atacuri asupra depozitelor de combustibil din oraș.
Un avion de pasageri sudanez a fost redirecționat către Jeddah, Arabia Saudită, după ce nu a putut ateriza pe aeroportul din Port Sudan, conform datelor de navigație de la Flightradar24.
Conflictul dintre armată și forțele paramilitare RSF, care a izbucnit în aprilie 2023, a creat ceea ce Organizația Națiunilor Unite numește cea mai gravă criză umanitară din lume. Potrivit ONU, peste 12 milioane de persoane au fost strămutate, iar jumătate din populația țării se confruntă cu foamete acută.
Violențele recente au fost condamnate de Egipt, Arabia Saudită și alte state din regiune, precum și de Organizația Națiunilor Unite. Ministerul de Externe al Sudanului a denunțat atacurile ca pe o continuare a „abordării distructive și devastatoare” a RSF și a acuzat explicit Emiratele Arabe Unite de sprijinirea forțelor paramilitare.
După doi ani de război, armata a alungat RSF din cea mai mare parte a centrului Sudanului. Ca răspuns, RSF a trecut de la luptele terestre la atacuri cu drone care vizează infrastructura critică, inclusiv centralele electrice, aflate în adâncul teritoriului controlat de armată.