AI. Cele mai solicitate şi cele mai ameninţate profesii până în 2030

Amploarea inteligenţei artificiale. Cererea de forţă de muncă va creşte în 9 din 23 de sectoare, în timp ce pentru alte grupuri profesionale se va înregistra o încetinire a cererii. Cele mai solicitate profesii în domeniul inteligenţei artificiale vor fi regizorii şi psihologii. Crupierii, la risc.

3314 afișări
Imaginea articolului AI. Cele mai solicitate şi cele mai ameninţate profesii până în 2030

AI. Cele mai solicitate şi cele mai ameninţate profesii până în 2030

În ceea ce priveşte profesiile, inginerii industriali şi de management (+6,8%) şi fizicienii (+4,5%) vor fi cei mai căutaţi. Regizori (+5,9%), compozitori (+3,2%), psihologii de dezvoltare şi educaţionali (+2,4%), arhitecţii (+2,1%) şi planificatorii, arhitecţii peisagişti şi specialiştii în restaurarea şi conservarea terenurilor (+2,0%) vor avea, de asemenea, mai multe oportunităţi.

În rândul funcţiilor de top din organizaţii vor creşte oportunităţile pentru antreprenori şi manageri în domeniul afacerilor şi serviciilor personale (+4,5%), precum şi pentru directorii şi managerii din departamentul financiar şi administrativ (+3,2%).

Pe de altă parte, cea mai mare scădere se referă la inspectorii profesionişti, cu -6,4%, dar nu stau mai bine nici vânzătorii la distanţă (-6,3%), operatorii de centrală telefonică (-6,0%) şi crupierii (-5,8%), potrivit celui mai recent studiu ManpowerGroup-EY-Sanom.

De asemenea, impactul va afecta administraţia publică, cu o scădere estimată pentru tehnicienii de servicii publice pentru eliberarea de certificate şi documente personale de 3,9%.

Angajaţii de la ghişee ar putea, de asemenea, să înregistreze o reducere a oportunităţilor de angajare.

Pentru angajaţii din domeniul vânzării de bilete, se estimează o modificare de -2,3%.

Angajaţii din domeniul prelucrării textelor (dactilografi, stenografi şi profesii asimilate) au întâmpinat, de asemenea, dificultăţi, cu un -1,8%.

De asemenea, în pericol din cauza repetitivităţii sarcinilor zilnice se află contabilii, pentru care declinul până în 2030 este estimat la 1,7%, şi operatorii de inspecţie, circulaţie şi formare a trenurilor.

Profesiile liberale vor fi, de asemenea, afectate.

Printre categoriile care pun cel mai mult sub semnul întrebării utilizările IA se numără avocaţii.

În urmă cu câteva săptămâni, ABA (American Bar Association) a înfiinţat un grup de lucru pentru a aborda aplicarea învăţării automate în profesia de avocat, iar ANF, asociaţia naţională italiană de criminalistică, a organizat o conferinţă pe această temă, explicând cum aproape 50 % din serviciile juridice vor fi afectate de IA.

Un aspect care afectează, de asemenea, profesia medicală.

Potrivit unui studiu realizat în SUA în 2017, aproximativ 40-50% din timpul unui medic este petrecut în aşa-numita muncă de "birou". Timp care ar putea fi eliberat datorită sistemelor de inteligenţă artificială. Cu toate acestea, pentru a realiza o asistenţă medicală îmbunătăţită de inteligenţa artificială, ar fi necesar să se investească masiv în formare şi să se familiarizeze halatele albe cu noile instrumente disponibile.

Un indiciu al vitezei cu care inteligenţa artificială schimbă piaţa vine de la Linkedin, platforma de reţele profesionale. Ponderea anunţurilor de angajare în limba engleză care menţionează Gpt sau ChatGpt a crescut de 21 de ori din noiembrie 2022. Mai mult, din decembrie 2022 până în septembrie 2023, conversaţiile legate de inteligenţa artificială, tot pe Linkedin, au crescut cu 70% la nivel global.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici