Concediaţii din Silicon Valley, în stare de şoc: trimişi acasă pe e-maiulul privat, după o viaţă de „răsfăţ”. Google i-a dat afară şi pe cei 27 de kinetoterapeuţi

De la Google la Facebook, de la Amazon la Microsoft, marile companiei îi obişnuiseră pe angajaţi cu salarii mari, opţiuni pentru cumpărarea de acţiuni, bonusuri generoase şi o serie de servicii gratuite, precum masaje, kinetoterapie până la mese gratuite pregătite de bucătari celebri.

7010 afișări
Imaginea articolului Concediaţii din Silicon Valley, în stare de şoc: trimişi acasă pe e-maiulul privat, după o viaţă de „răsfăţ”. Google i-a dat afară şi pe cei 27 de kinetoterapeuţi

Concediaţii din Silicon Valley, în stare de şoc: trimişi acasă prin e-mail, după o viaţă de „răsfăţ”. Google i-a dat afară şi pe cei 27 de kinetoterapeuţi

În Silicon Valley, valul de disponibilizări din ultimele luni la giganţii tehnologiei - de la Google la Facebook, de la Amazon la Microsoft - a produs un şoc pentru zeci de mii de ingineri, tehnicieni şi informaticieni în vârstă de 20 şi 30 de ani.

„Cel mai bun tineret” din era digitală nici măcar nu se gândise să-şi piardă locul de muncă. Descoperirea bruscă a vulnerabilităţii duce direct la psiholog. Marile companii precum Google care şi-au răsfăţat întotdeauna angajaţii — salarii mari, opţiuni pe acţiuni, bonusuri generoase şi o gamă largă de servicii gratuite, de la masaje la kinetoterapie, spălătorie şi mese gratuite pregătite de bucătari celebri. Acum, se văd „trataţi” cu un simplu mail.

Cei 12.000 eliminaţi de Google reprezintă 6% din forţa de muncă a unei companii care a trecut de la 5 la 187.000 de angajaţi în mai puţin de 20 de ani. Celelalte mari companii de tehnologie au anunţat până acum reduceri similare sau puţin mai mari, până la aproximativ 10%. O perioadă grea, dar o criză infinit mai puţin gravă decât izbucnirea bulei tehnologice care a costat un milion de americani locurile de muncă în 2000. 

Efectul psihologic este devastator pentru că sunt puţini în jur de 50 de ani care să fi trecut prin criza de acum 22 de ani. În Silicon Valley sunt cu precădere tineri care au intrat pe piaţa muncii după acea criză. Ei au experimentat 20 de ani de creştere continuă în companii.

Se simţeau invulnerabili: nu s-au gândit niciodată să fie concediaţi, obişnuiţi să considere compania un loc prietenos, familiar, răsfăţaţi. Acum, totul s-a terminat: companiile tehnologice sunt din nou supuse gravitaţiei. Profiturile scad, investiţiile imaginative ale laboratoarelor Google X sunt anulate, iar valul de disponibilizări face brusc dificilă reabsorbţia acestei forţe de muncă tehnologice.

Dar lucrurile se schimbă şi pentru cei care rămân: nu vor mai fi angajaţi răsfăţaţi (Google i-a concediat şi pe cei 27 de kinetoterapeuţi). Acum, toată lumea se simte în pragul prăpastiei, Google trecând de la laude la demitere comunicată prin e-mail. Pe adresa privată, pentru că cea corporativă a fost deja dezactivată de teama răzbunării electronice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici