TikTok a primit o amendă record de 345 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Care sunt acuzaţiile

Autorităţile europene de reglementare au amendat TikTok cu 368 de milioane de dolari pentru că aplicaţia nu a reuşit să protejeze confidenţialitatea copiilor, fiind pentru prima dată când aplicaţia a fost pedepsită pentru încălcarea normelor europene stricte privind confidenţialitatea datelor.

1337 afișări
Imaginea articolului TikTok a primit o amendă record de 345 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Care sunt acuzaţiile

TikTok a primit o amendă record de 345 de milioane de euro din partea Uniunii Europene

Comisia pentru protecţia datelor din Irlanda, principalul organism de reglementare în materie de confidenţialitate pentru companiile Big Tech ale căror sedii europene se află în mare parte la Dublin, a declarat că amendează TikTok cu 345 de milioane de euro şi va mustra platforma pentru încălcările care datează din a doua jumătate a anului 2020.
 
Ancheta a constatat că procesul de înregistrare pentru utilizatorii adolescenţi a avut ca rezultat setări care au făcut conturile lor publice în mod implicit, permiţând oricui să vadă şi să comenteze videoclipurile lor. Aceste setări implicite reprezentau, de asemenea, un risc pentru copiii sub 13 ani, care au obţinut acces la platformă deşi nu au voie.
 
De asemenea, o funcţie de "împerechere familială" concepută pentru ca părinţii să gestioneze setările nu a fost suficient de strictă, permiţând adulţilor să activeze mesageria directă pentru utilizatorii cu vârste de 16 şi 17 ani fără consimţământul acestora. De asemenea, a fost încurajat ca utilizatorii adolescenţi să folosească opţiuni mai "intruzive în ceea ce priveşte confidenţialitatea" atunci când se înscriu şi postează videoclipuri, a declarat organismul de supraveghere.
 
TikTok a precizat într-o declaraţie că nu este de acord cu decizia, "în special cu nivelul amenzii aplicate".
 
Compania a precizat că criticile autorităţii de reglementare s-au concentrat asupra unor caracteristici şi setări care datează de trei ani. TikTok a declarat că a făcut schimbări cu mult înainte de începerea investigaţiei în septembrie 2021, inclusiv făcând ca toate conturile pentru adolescenţii sub 16 ani să fie private în mod implicit şi dezactivând mesageria directă pentru cei cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani.
 
"Cele mai multe dintre criticile deciziei nu mai sunt relevante ca urmare a măsurilor pe care le-am introdus la începutul anului 2021 - cu câteva luni înainte de începerea anchetei", a scris Elaine Fox, şefa de confidenţialitate a TikTok pentru Europa, relatează ABC News.
 
Autoritatea de reglementare irlandeză a fost criticată pentru că nu s-a mişcat suficient de repede în investigaţiile sale privind companiile Big Tech de când legile UE privind confidenţialitatea au intrat în vigoare în 2018. În cazul TikTok, autorităţile de reglementare din Germania şi Italia nu au fost de acord cu anumite părţi ale unui proiect de decizie emis în urmă cu un an, întârziind şi mai mult.
 
Pentru a evita noi blocaje, sediul central de la Bruxelles al blocului celor 27 de naţiuni a primit sarcina de a pune în aplicare noile reglementări pentru a încuraja concurenţa digitală şi a curăţa conţinutul social media - norme menite să îi menţină poziţia de lider mondial în materie de reglementare în domeniul tehnologiei.
 
Ca răspuns la obiecţiile iniţiale ale Germaniei, cel mai important grup de reglementare a datelor din Europa a declarat că TikTok a împins utilizatorii adolescenţi cu notificări pop-up care nu au reuşit să le prezinte alegerile într-un mod neutru şi obiectiv.
 
"Companiile de social media au responsabilitatea de a evita să prezinte alegerile utilizatorilor, în special copiilor, într-o manieră incorectă - în special dacă această prezentare îi poate împinge pe oameni să ia decizii care le încalcă interesele în materie de confidenţialitate", a declarat Anu Talus, preşedintele Comitetului european pentru protecţia datelor.
 
Între timp, organismul irlandez de supraveghere a examinat şi el măsurile luate de TikTok pentru a verifica dacă utilizatorii au cel puţin 13 ani, dar a constatat că acestea nu au încălcat nicio regulă.
 
Autoritatea de reglementare desfăşoară în continuare o a doua investigaţie pentru a stabili dacă TikTok a respectat Regulamentul general privind protecţia datelor din UE atunci când a transferat informaţiile personale ale utilizatorilor în China, unde îşi are sediul proprietarul său, ByteDance.
 
TikTok s-a confruntat cu acuzaţii că reprezintă un risc de securitate din cauza temerilor că informaţiile sensibile ale utilizatorilor ar putea ajunge în China. Pentru a răspunde acestor îngrijorări, a demarat un proiect de localizare a datelor utilizatorilor europeni: a deschis luna aceasta un centru de date în Dublin, care va fi primul din cele trei de pe continent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici