Un robot cu inteligenţă artificială pictează ghidat de indicaţii precise oferite printr-un text

  • Cercetătorii au construit un robot cu inteligenţă artificială capabil să picteze imagini pornind de la simple indicaţii text.
  • Robotul FRIDA, dezvoltat la Institutul de Robotică al Universităţii Carnegie Mellon, foloseşte inteligenţa artificială generativă într-un mod similar cu chatbotul viral ChatGPT şi cu Dall-E 2.
589 afișări
Imaginea articolului Un robot cu inteligenţă artificială pictează ghidat de indicaţii precise oferite printr-un text

Sursa foto: Twitter

Alimentându-se din alte opere de artă sau fotografii ca sursă de inspiraţie, robotul îşi poate crea propria operă de artă unică prin intrările utilizatorului, însă face un pas mai departe decât aceste alte sisteme prin producerea unei opere de artă fizice.
 
„FRIDA este un sistem de pictură robotică, dar FRIDA nu este un artist", a declarat Peter Schaldenbrand, doctorand la Institutul de Robotică. „FRIDA nu generează idei pentru a comunica. FRIDA este un sistem cu care un artist ar putea colabora. Artistul poate specifica obiective de nivel înalt pentru FRIDA şi apoi FRIDA le poate executa”.
 
Există o pictură cu o balerină broască care cred că a ieşit foarte bine. Este foarte caraghios şi amuzant, şi cred că surpriza a ceea ce FRIDA a generat pe baza informaţiilor mele a fost foarte amuzantă”.
 
FRIDA, acronimul de la Framework and Robotics Initiative for Developing Arts (Iniţiativa cadru şi robotică pentru dezvoltarea artelor), foloseşte un braţ robotic cu o pensulă lipită de el pentru a crea picturi pe o pânză, folosind în acelaşi timp învăţarea mecanică pentru a evalua progresul muncii sale, potrivit Independent.
 
Creaţiile sale au fost descrise de cercetători ca fiind "impresioniste şi capricioase", cu tuşe îndrăzneţe şi cu capacitatea de a "rifa" o greşeală.
 
„Oamenii se întreabă dacă FRIDA va lua locurile de muncă ale artiştilor, dar obiectivul principal al proiectului FRIDA este chiar opusul", a declarat Jean Oh, membru al facultăţii de la Institutul de Robotică.
 
„Vrem să promovăm cu adevărat creativitatea umană prin FRIDA. De exemplu, eu personal am vrut să fiu artist. Acum, pot colabora efectiv cu FRIDA pentru a-mi exprima ideile în pictură”.
 
Proiectul, intitulat FRIDA: „Un robot pictor colaborativ cu un mediu de planificare diferenţiabil, Real2Sim2Real", urmează să fie prezentat la Conferinţa Internaţională IEEE 2023 privind robotica şi automatizarea din Londra din luna mai a acestui an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici