- Home
- Tehnologie
- (08.02.2023, 13:46)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Un robot cu inteligenţă artificială pictează ghidat de indicaţii precise oferite printr-un text
- Cercetătorii au construit un robot cu inteligenţă artificială capabil să picteze imagini pornind de la simple indicaţii text.
- Robotul FRIDA, dezvoltat la Institutul de Robotică al Universităţii Carnegie Mellon, foloseşte inteligenţa artificială generativă într-un mod similar cu chatbotul viral ChatGPT şi cu Dall-E 2.
557 afișări

Sursa foto: Twitter
Alimentându-se din alte opere de artă sau fotografii ca sursă de inspiraţie, robotul îşi poate crea propria operă de artă unică prin intrările utilizatorului, însă face un pas mai departe decât aceste alte sisteme prin producerea unei opere de artă fizice.
„FRIDA este un sistem de pictură robotică, dar FRIDA nu este un artist", a declarat Peter Schaldenbrand, doctorand la Institutul de Robotică. „FRIDA nu generează idei pentru a comunica. FRIDA este un sistem cu care un artist ar putea colabora. Artistul poate specifica obiective de nivel înalt pentru FRIDA şi apoi FRIDA le poate executa”.
„Există o pictură cu o balerină broască care cred că a ieşit foarte bine. Este foarte caraghios şi amuzant, şi cred că surpriza a ceea ce FRIDA a generat pe baza informaţiilor mele a fost foarte amuzantă”.
FRIDA, acronimul de la Framework and Robotics Initiative for Developing Arts (Iniţiativa cadru şi robotică pentru dezvoltarea artelor), foloseşte un braţ robotic cu o pensulă lipită de el pentru a crea picturi pe o pânză, folosind în acelaşi timp învăţarea mecanică pentru a evalua progresul muncii sale, potrivit Independent.
Creaţiile sale au fost descrise de cercetători ca fiind "impresioniste şi capricioase", cu tuşe îndrăzneţe şi cu capacitatea de a "rifa" o greşeală.
„Oamenii se întreabă dacă FRIDA va lua locurile de muncă ale artiştilor, dar obiectivul principal al proiectului FRIDA este chiar opusul", a declarat Jean Oh, membru al facultăţii de la Institutul de Robotică.
„Vrem să promovăm cu adevărat creativitatea umană prin FRIDA. De exemplu, eu personal am vrut să fiu artist. Acum, pot colabora efectiv cu FRIDA pentru a-mi exprima ideile în pictură”.
Proiectul, intitulat FRIDA: „Un robot pictor colaborativ cu un mediu de planificare diferenţiabil, Real2Sim2Real", urmează să fie prezentat la Conferinţa Internaţională IEEE 2023 privind robotica şi automatizarea din Londra din luna mai a acestui an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gerard Piqué rupe tăcerea. Ce spune fostul fotbalist despre impactul divorțului asupra celor doi copii
-
O primărie de sector demarează curăţenia de primăvară. Ce se întâmplă cu maşinile parcate la bordură
-
Studiu: elixirul vieţii, căutat la lilieci
-
Premieră mondială. Un pacient complet orb îşi recapătă vederea cu un autotransplant de cornee

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



PROSPORT.RO

CANCAN.RO

GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:54
Premieră mondială. Un pacient complet orb îşi recapătă vederea cu un autotransplant de cornee
-
astăzi, 13:52
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 29. Ucraina anunţă contraofensiva / Zelenski crede că victoria este posibilă în acest an / Experţii cred că Rusia se va prăbuşi până în 2033, dar Medvedev contrazice cifrele şi îl citează pe Stalin / Aghiotantul lui Putin nu lasă din gură ameninţarea nucleară / Estonia nu glumeşte: a expulzat un diplomat rus / Sechestru pe averea soţiei lui Medvedciuk