Mutaţia braziliană a coronavirusului. Ce se ştie până acum despre varianta ce a determinat Marea Britanie să suspende toate zborurile din America de Sud

  • O nouă variantă a coronavirusului a fost identificată în Brazilia, ridicând întrebări dacă ar putea provoca boli mai severe sau ar putea să fie imună la vaccinurile actuale.
  • Marea Britanie a interzis seara trecută zborurile din America de Sud ca urmare a indentificării noii tulpini, relatează BBC.
  • Dar ce ştim despre mutaţia din Brazilia şi despre mutaţiile coronavirusului în general?
12892 afișări
Imaginea articolului Mutaţia braziliană a coronavirusului. Ce se ştie până acum despre varianta ce a determinat Marea Britanie să suspende toate zborurile din America de Sud

Mutaţia braziliană a coronavirusului. Ce se ştie până acum despre varianta ce a determinat Marea Britanie să suspende toate zborurile din America de Sud

 

Mutaţia din Braziliei a coronavirusului

Varianta braziliană are trei mutaţii cheie în domeniul legării receptorului vârf (RBD) care reflectă în mare parte unele dintre mutaţiile pe care experţii le-au indentificat şi în varianta sud-africană.

Experţii au detectat noua variantă care circulă în decembrie în Manaus, nordul Braziliei. Nu se ştie încă dacă mutaţia provoacă o formă de Covid-19 mai severă.

La fel ca varianta sud-africană, cea braziliană poartă o mutaţie în proteina spike numită E484K, care nu este prezentă în tulpina britanică. S-a demonstrat că mutaţia E484K reduce recunoaşterea anticorpilor, relatează irishexaminer.

Oamenii de ştiinţă care analizează varianta braziliană spun că mutaţiile pe care le împărtăşeşte cu varianta sud-africană par să fie asociate cu o creştere rapidă a cazurilor în locaţii în care ratele de infectare anterioare au fost foarte mari. Ei spun că, prin urmare, este esenţial să se investigheze rapid dacă există o rată crescută de reinfecţie.

Datele sugerează, de asemenea, că varianta braziliană a fost detectată şi în Japonia.

Vaccinurile vor mai fi eficiente împotriva noilor variante?

Vaccinurile sunt considerate a fi probabil eficiente, dar sunt necesare cerecetări suplimentare pentru a da un răspuns cert.

O nouă doză de vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi fabricat în 30 până la 40 de zile dacă se constată că o variantă a virusului este mai puţin receptivă la vaccinurile disponibile, potrivit experţilor.

Ce este o mutaţie?

În termeni simpli, un virus livrează un set de instrucţiuni într-o celulă din corp, iar celula urmează aceste instrucţiuni pentru a se reproduce.

Uneori există o greşeală în instrucţiuni şi, atunci când acest virus infectează o celulă nouă, fie va eşua, fie virusul va continua să reproducă codul mutat.

De ce apar mutaţii?

Au existat multe mutaţii în Sars-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, de când a apărut în 2019, unele mai semnificative decât altele.

Cu toate acestea, acest lucru este de aşteptat, deoarece acesta este un virus ARN la fel ca şi gripa, iar acestea tind să se modifice.

Mutaţiile apar de obicei întâmplător, iar presiunea asupra virusului pentru a evolua este crescută de faptul că acum atât de multe milioane de oameni au fost infectaţi.

Uneori mutaţiile pot duce la versiuni mai slabe ale unui virus, iar altele sunt modificările atât de mici încât nu au un impact asupra modului în care virusul se comportă.

Cu toate acestea, noua variantă britanică este mai transmisibilă şi se crede că acelaşi lucru poate fi valabil şi pentru varianta braziliană.

Viruşii evoluează pentru a supravieţui - mutaţiile sunt mecanismul care oferă virusului şansa de a continua să infecteze oameni.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici