Irina Horea, soţia lui Manolescu, a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor: "Este o decizie personală"

Irina Horea, soţia lui Nicolae Manolescu, a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), a confirmat, pentru MEDIAFAX, scriitorul Nicolae Prelipceanu, directorul de imagine al USR.

825 afișări
Imaginea articolului Irina Horea, soţia lui Manolescu, a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor: "Este o decizie personală"

Nicolae Manolescu (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

Potrivit lui Prelipceanu, Comitetul Director al USR, întrunit pe 11 martie, a luat act de demisia Irinei Horea din funcţia de vicepreşedinte al USR.

Irina Horea nu a motivat decizia de a demisiona din această funcţie, pe care o ocupa din noiembrie 2009, a mai spus Nicolae Prelipceanu. Acesta a mai spus că locul lăsat liber de Irina Horea în conducerea USR va rămâne neocupat până la noile alegeri pentru desemnarea noii conduceri a USR, inclusiv a preşedintelui, care vor avea loc în septembrie-octombrie 2013.

Contactată joi de MEDIAFAX, Irina Horea a spus că a demisionat din motive personale. "Este o decizie personală", a spus Irina Horea.

Surse din USR au declarat, pentru MEDIAFAX, că Irina Horea şi Nicolae Manolescu s-au căsătorit recent.

Demisia Irinei Horea din funcţia de vicepreşedinte al USR vine în contextul în care, pe 12 martie, Statutul Uniunii Scriitorilor din România a fost modificat şi îi permite şi lui Nicolae Manolescu, care se află la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.

Surse din USR au declarat, pentru MEDIAFAX, că în noul Statut nu mai apare articolul potrivit căruia "Preşedintele USR e ales prin vot de CN (Conferinţa Naţională, n.r.), în prima sesiune ordinară, pentru un mandat de 4 ani. Orice membru USR poate fi ales în această funcţie pentru cel mult două mandate. Preşedintele poate fi revocat, tot prin vot, de către CN în sesiune extraordinară". Aceste aspecte apăreau în articolul 32 din fostul Statut al USR, prezent încă pe site-ul instituţiei.

Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în noiembrie 2009. Cel de-al doilea mandat al lui Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor expiră în noiembrie 2013.

Pe de altă parte, surse au declarat, pentru MEDIAFAX, că Nicolae Manolescu şi-a anunţat deja în forurile interne ale Uniunii Scriitorilor din România intenţia de a candida la un nou mandat pentru funcţia de preşedinte al USR.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, Nicolae Manolescu nu a putut fi contactat.

Irina Horea (născută în 1956) a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti (secţia Engleză-Germană). Din 1992, este redactor la revista Lettre Internationale, ediţia în limba română. În 2005 a fost aleasă secretar, iar, în 2009, vicepreşedinte al USR, Departamentul Relaţii Externe, potrivit agentiadecarte.ro. Irina Horea a coordonat, între 2002-2011, Festivalul Internaţional şi Colocviul "Zile şi Nopţi de Literatură", organizat de USR.

Şi-a făcut debutul literar ca traducător, în anul 1977, cu poeme semnate de Diane Wakoski, Karl Shapiro. Editorial, a debutat în 1989, cu traducerea "Povestirilor africane" ale lui Doris Lessing. De atunci, a tradus aproape cincizeci de volume de beletristică, semnate, printre alţii, de Paul Bailey, George Soros, William Golding, Norman Mailer, John Irving, Albert Lindeman, Jacob Neusner, J. R. R. Tolkien, Max Dimont, Martin Amis, Russell Banks, Ian McEwan, Martin Booth, John Cheever, Joey Goebel, Cormac McCarthy, Gene Wolfe, Alan Brownjohn. A tradus, de asemenea, numeroase eseuri şi povestiri, publicate în presa din România.

Din 2002 este membră a Uniunii Scriitorilor din România. În acelaşi an i s-a decernat premiul pentru traduceri "Andrei Bantaş".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici