Proiect PDL privind TVR: 6 membri în Consiliul de Administraţie din societatea civilă, mandat de 5 ani şi Parlamentul nu poate demite CA

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat miercuri că PDL susţine depolitizarea televiziunii publice şi a lansat un proiect de funcţionare a TVR, care propune ca societatea civilă să ocupe şase locuri din cele 13 ale Consiliului de Administraţie, iar mandatul să fie prelungit la 5 ani.

286 afișări
Imaginea articolului Proiect PDL privind TVR: 6 membri în Consiliul de Administraţie din societatea civilă, mandat de 5 ani şi Parlamentul nu poate demite CA

Proiect PDL privind TVR: 6 membri în Consiliul de Administraţie din societatea civilă, mandat de 5 ani şi Parlamentul nu poate demite CA (Imagine: Alexandru Solomon / MediafaxFoto)

Raluca Turcan a criticat numirea lui Claudiu Săftoiu la conducerea TVR arătând că acesta este un om cu carnet de partid, care a fost purtător oficial de cuvânt al propagandei USL.

Ea a spus că PDL doreşte depolitizarea TVR şi lansează în dezbatere publică, timp de o săptămână, un proiect de organizare şi funcţionare a televiziunii şi radioului public, în care aşteaptă propuneri de la asociaţii profesionale, ONG-uri de specialitate, iar apoi îl va depune la Camera Deputaţilor.

Turcan a menţionat că acest proiect pleacă de la vechiul proiect al său de depolitizare a TVR, căruia i-a adus modificări.

Ea a spus că PDL propune creşterea rolului societăţii civile în Consiliul de Administraţie al TVR astfel încât societatea civilă să ocupe şase locuri din cele 13 din CA, ca persoanele care se află în conducerea TVR să nu mai poată fi demise la evaluarea anuală a rapoartelor de activitate şi ca mandatul membrilor CA să fie prelungit la 5 ani.

PDL mai propune să se separe atribuţiile Consiliului de Administraţie de cele ale Comitetului Director şi să se separe funcţia de preşedinte al Consiliului de Aministraţie de cea de director general, astfel încât preşedintele să fie numit de Parlament, iar directorul general să fie selectat prin contract de management, prin concurs.

Turcan a mai spus că PDL propune şi criterii de profesionalism, moralitate, competenţă pentru membri CA şi că a fost eliminat din vechiul proiect prevederea ca membri CA propuşi de Parlament să se facă în baza algoritmului politic.

Ea a adăugat că Parlamentul va face propuneri pentru şase locuri din Consiliul de Administraţie, iar persoanele propuse nu au dreptul să fie membre ale unui partid politic.

Raluca Turcan a mai spus că pe lângă depolitizarea TVR este nevoie şi de depolitizarea CNA, Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici