Raportul Weber cere statelor UE legislaţie împotriva infiltrării în redacţii a agenţilor

Raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind libertatea mass-media adoptat în Comisia LIBE a Parlamentului European include şi un articol prin care se solicită statelor UE legislaţie care să prevină infiltrarea în redacţii a agenţilor de informaţii acoperiţi.

244 afișări
Imaginea articolului Raportul Weber cere statelor UE legislaţie împotriva infiltrării în redacţii a agenţilor

Renate Weber (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Articolul a fost introdus în raportul adoptat joi de Comisia libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) sub forma unui amendament susţinut de către eurodeputatul PSD Ion Enciu, la propunerea ActiveWatch din România.

Articolul solicită statelor membre "să adopte legislaţie cu privire la prevenirea infiltrării redacţiilor de ştiri prin intermediul unor agenţi de informaţii, dat fiind faptul că aceste practici pun în mare pericol libertatea de exprimare, având în vedere că acestea permit supravegherea redacţiilor de ştiri, generează un climat de neîncredere, împiedică strângerea de informaţii, ameninţă confidenţialitatea surselor şi, în cele din urmă, încearcă să informeze eronat şi să manipuleze publicul, precum şi să discrediteze credibilitatea mass-media", potrivit unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX de către eurodeputatul PNL Renate Weber.

Weber menţionează că amendamentul a fost aprobat de membrii Comisiei LIBE, în pofida opoziţiei parlamentarilor din grupul politic al Partidului Popular European, al cărui raportor din umbră pentru acest dosar este liderul grupului PDL din PE, Marian-Jean Marinescu, care a şi dat indicaţia de vot împotrivă.

Contactat de MEDIAFAX, Marinescu a explicat că "este absolut de acord" că nu trebuie susţinută infiltrarea în mass-media de către serviciile secrete a unor ofiţeri acoperiţi, însă i se pare "complet stupidă" solicitarea adresată ţărilor membre UE să emită legislaţie care să prevină acest lucru.

"Amendamentul cere legislaţie, adică să pui în legea serviciilor secrete că nu au voie să infiltreze ofiţeri sub acoperire în redacţii. Nu cred că se poate face asta reglementat prin lege, că e vorba de ofiţeri acoperiţi. Cum controlezi asta?", a spus eurodeputatul PDL.

El a arătat că, dacă în legea care reglementează activitatea serviciilor secrete se va introduce această menţiune, "atunci se vor trezi şi alţii că nu au voie ofiţerii acoperiţi în industria nu ştiu care sau domeniul nu ştiu care".

De asemenea, el a arătat că în Comisia LIBE a fost votat, cu un singur vot diferenţă, şi un amendament care cere o legiferare la nivel european privind presa.

"E o abordare politicianistă. Mass-media este o chestiune destul de sensibilă şi e la nivelul de responsabilitate al statelor membre, nu al Uniunii", a afirmat Marinescu.

Totodată, eurodeputatul PDL a susţinut că Weber a votat împotriva a două amendamente "de bun simţ" propuse de el privind "stabilitatea la locul de muncă pentru jurnaliştii de investigaţii şi protecţie prin cod de conduită", dar şi "introducerea diferenţei între presa pe internet şi bloggeri".

Marinescu a mai arătat că în general a susţinut raportul Weber, inclusiv prevederea privind acceptarea de criterii minime comune la nivel european pentru selecţia managerilor instituţiilor publice de media.

Votul final al Parlamentului European asupra raportului Weber este programat pentru sesiunea plenară din aprilie.

Organizaţia ActiveWatch din România a propus Parlamentului European pe 26 noiembrie 2012, prin depunerea unei scrisori deschise, adoptarea de către statele membre UE a unor legi care să interzică infiltrarea în redacţii a serviciilor de informaţii. Solicitarea a fost făcută cu ocazia unei audieri publice la Comisia LIBE pe tema raportului Weber.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici