TVR este dispus să dea 1 milion euro pe sezon pentru a achiziţiona un pachet cu meciuri din Liga I

TVR este dispus să ofere un milion de euro pe sezon competiţional pentru a achiziţiona de la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) pachetul 9 de meciuri din Liga I, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Televiziunea Publică.

65 afișări
Imaginea articolului TVR este dispus să dea 1 milion euro pe sezon pentru a achiziţiona un pachet cu meciuri din Liga I

TVR este dispus să dea 1 milion euro pe sezon pentru a achiziţiona un pachet cu meciuri din Liga I (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

TVR este interesat să achiziţioneze de la LPF pachetul 9 cu meciuri din Liga I, pentru sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014.

Suma de un milion de euro pe sezon competiţional, respectiv trei milione de euro pentru următoarele trei sezoane competiţionale, pe care conducerea TVR este dispusă să o ofere LPF va fi pusă în discuţie joi, de Consiliul de Administraţie al TVR, care se va reuni, în şedinţă, începând cu ora 11.00.

La licitaţia organizată de LPF, luni, preţul de pornire pentru pachetul 9 de meciuri din Liga I - destinat TVR - a fost de 10.500.000 euro (3.500.000 euro/ sezon competiţional) la care se adaugă TVA.

Însă, Societatea Română de Televiziune (SRTv) nu a participat la licitaţia organizată luni de LPF pentru drepturile TV ale meciurilor din Liga I, deşi a cumpărat caietul de sarcini pentru licitaţie, după ce, săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al TVR a decis ca instituţia să nu participe la licitaţie, "condiţiile financiare şi constrângerile din caietul de sarcini fiind prohibitive".

"TVR nu a respins din start ideea de a prelua şi difuza meciuri din Liga I, drept urmare, a cumpărat caietul de sarcini pentru a participa la licitaţie. TVR a vrut să preia o parte dintre meciuri, dar membrii Consiliului de Administraţie al TVR au decis ca TVR să nu participe la licitaţie, condiţiile financiare şi constrângerile din caietul de sarcini fiind prohibitive. În cazul în care condiţiile financiare s-ar schimba semnificativ, am putea lua în calcul o reconsiderare a poziţiei", au declarat pentru MEDIAFAX, pe 1 aprilie, reprezentanţii Televiziunii Publice.

Unii dintre membrii CA, printre care Ada Meseşan şi Lucia Hossu Longin, au protestat faţă de rezultatul votului din şedinţa CA din 31 martie. "TVR a respins astăzi (joi, n.r.) în şedinţa de CA dreptul de a participa la licitaţia pentru a cumpăra pachetul privind Liga naţională de fotbal şi consider că acest gest duce la «înmormântarea» TVR, deoarece pachetul este pentru trei ani. Am anunţat că intenţionez să-mi dau demisia din CA pentru nu doresc să girez afectarea gravă a Televiziunii Naţionale ca actor media pe piaţă. O instituţie de media se susţine ca audienţă şi ca impact pe public foarte mult din sport şi prin excelenţă prin fotbal, alături de jurnalele de ştiri şi producţiile personale ale instituţiei", a declarat, pe 31 martie, pentru MEDIAFAX Ada Meseşan.

Şi Lucia Hossu Longin, un alt membru în CA, a declarat pentru MEDIAFAX în 31 martie că este foarte "decepţionată" de rezultatul votului. "Fără fotbal nu poate să fiinţeze o televiziune publică. Măcar atât să le acordăm plătitorilor de taxe. A fost de neînţeles ca unii membrii să voteze împotriva instituţiei, sub pretextul că nu sunt bani. Scoţând sportul ne distrugem ultimul rating, nu am înţeles de ce colegi din TVR au votat împotriva interesului TVR. Fotbalul este singura salvare financiară pentru TVR. Să sperăm că vom putea în timp să remediem acest moment confuz de astăzi", a mai spus Lucia Hossu Longin.

În schimb, Sorin Burtea, membru în CA, a declarat tot în 31 martie pentru MEDIAFAX că a votat împotriva participării TVR la licitaţia organizată de LPF. "Este un efort financiar foarte mare. Există în Europa televiziuni colosal de mari, precum BBC, care nu transmit fotbal", a spus Burtea.

Totodată, Cristian Niţulescu, membru în CA şi unul dintre cei care au votat împotriva participării SRTv la licitaţia pentru meciurile din Liga I, a declarat în 2 aprilie, pentru MEDIAFAX, că Dumitru Dragomir a fixat un preţ imuabil şi nu a negociat deloc suma pentru pachetul destinat TVR.

"Poziţia doamnei Meseşan, care a votat pentru fotbal, este corectă doar prin omisiune. Domnia sa a omis să precizeze că în respectiva şedinţă s-a votat şi bugetul insituţiei pe anul în curs, în urma cărui vot angajaţii SRTV, reprezentaţi de sindicate, au acceptat să renunţe la peste 5 milioane de euro din drepturile salariale pentru a încerca redresarea financiară a instituţiei. Doamna Meseşan probabil a uitat că SRTV nu deţine drepturi TV pentru «Liga lui Mitică» de 4 ani şi nu a fost înmormântat nimeni din acest motiv", a mai spus Cristian Niţulescu

"Cu tot respectul, nici eu nu înţeleg de ce doamna Lucia Hossu Longin nu înţelege votul majorităţii, majoritate îngrijorată de deficitul bugetar al instituţiei care poate afecta viaţa a peste 3.000 de familii, comparativ cu un meci de fotbal între Brăneşti şi Mediaş, cu toată consideraţia pentru microbiştii acestor echipe...", a adăugat Cristian Niţulescu.

Numai trei pachete au fost adjudecate luni, dintre cele nouă scoase la licitaţie de LPF. Astfel, RCS&RDS a câştigat primul pachet de meciuri din Liga I scos la licitaţie de Liga Profesionistă de Fotbal, Romtelecom, pe cel de-al doilea, iar Antena 1, pe ce de-al optulea, pentru celelalte pachete nelicitând nimeni.

La licitaţia organizată luni, de LPF, au participat societăţile SC Antena TV Group SA, SC RCS&RDS SA şi SC Romtelecom SA. Liga a scos la licitaţie cesiunea drepturilor de televiziune (audiovizuale) prin orice mijloc tehnic a imaginilor în mişcare, însoţite sau nu de sunet, din cadrul meciurilor de fotbal ale competiţiei Liga I "PARTENER" în sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014, partidele fiind împărţie pe nouă pachete.

RDS&RCS şi Romtelecom au licitat pentru pachetul numărul 1, prima câştigând la al doilea pas cu suma de 13.200.000 de euro plus TVA (preţ de plecare 12.900.000 de euro plus TVA).

Cel de-al doilea pachet a fost adjudecat de Romtelecom, singura care a licitat, cu suma de pornire de 12.900.000 de euro plus TVA.

Pachetul numărul opt a fost adjudecat de Antena 1, cu suma de 10.500.000 de euro plus TVA.

Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat, după încheierea licitaţiei, că participanţii s-au înţeles înainte şi a precizat că Adunarea Generală a ligii va stabili dacă se va organzia o altă licitaţie sau meciurile nu vor mai fi scoase la vânzare.

"Adunarea Generală va lua în calcul încă o licitaţie sau nu se vor transmite aceste meciuri. V-aţi înţeles bine, ne-aţi tras-o de data aceasta, dar cine râde la urmă, râde mai bine. Oricum este bine că am vândut şi trei pachete, vă felicit încă o dată, sunt sigur că veţi veni şi data viitoare la o altă licitaţie, dacă o vom face. Nu ştiu ce va hotărî Adunarea Generală, drumul e lung. E clar că vor să scadă din preţul pachetelor, dânşii sunt cu banii, noi suntem cu produsul, nu ştiu dacă mă aşteptam la aşa ceva. E normal şi ce fac ei, şi ce facem noi", a spus Dragomir.

Preţul de pornire a licitaţiei pentru fiecare pachet, cu excepţia pachetelor 8 şi 9, a fost de 12.900.000 euro (4.300.000 euro/ sezon competiţional), la care se adaugă TVA. Preţul de pornire a licitaţiei pentru pachetele 8 şi 9 este, pentru fiecare dintre ele, a fost de 10.500.000 euro (3.500.000 euro/ sezon competiţional) la care se adaugă TVA.

RCS&RDS şi Antena 1 au câştigat, în urmă cu trei ani, licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I, în sezoanele 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici