Violonistul de origine română Sergiu Luca a murit

Violonistul american de origine română Sergiu Luca, fondatorul a mai multor festivaluri de muzică de cameră importante, a murit la vârsta de 67 de ani, luni, în locuinţa sa din Houston (SUA), informează New York Times.

183 afișări
Imaginea articolului Violonistul de origine română Sergiu Luca a murit

Violonistul de origine română Sergiu Luca a murit (Imagine: www.oregonlive.com)

Violonistul Sergiu Luca, celebru pentru varietatea repertoriului, eleganţa şi căldura tonalităţii sale, a murit din cauza unui cancer la vezica biliară, potrivit managerului său, John Gingrich.

Sergiu Luca a fondat, printre altele, Festivalul de muzică de cameră Northwest din Portland (Oregon), dar şi grupul muzical Context, cu sediul în Houston, acesta fiind doar unul dintre multele ansambluri muzicale înfiinţate de el. El şi-a desfăşurat cariera mai ales la New York, abordând un repertoriu romantic, la sfârşitul anilor '60 - începutul anilor '70.

Pe la jumătatea anilor '70, Luca a început să experimenteze cu instrumente de epocă, mai ales muzică barocă. La acel moment, viorile de secol 17 erau utilizate cu precădere de specialişti, chiar şi în prezent puţini sunt violoniştii care trec cu uşurinţă de la viorile pentru muzică barocă la cele moderne, ele fiind diferite din punct de vedere tehnic, dar şi al timbrului. În perioada sa de început, Luca a încercat să găsească un teren comun între abordările baroce şi cele moderne.

O parte dintre concertele sale în acest registru au fost înregistrate, printre albumele lansate numărându-se "The Devil's Trill" (la Nonesuch), cu lucrări de Giuseppe Tartini şi Pietro Nardini.

Trei dintre albumele sale sunt dedicate muzicii compuse de Louis Ferdinand, prinţ de Prusia - un contemporan al lui Ludwig van Beethoven -, dar şi celei semnate de Robert Schumann, alături de grupul Context, la casa Zephyr.

În ceea ce priveşte repertoriul tradiţional, Luca a realizat înregistrări foarte apreciate cu sonate de Johann Sebastian Bach, dar şi de W.A. Mozart.

Sergiu Luca este cunoscut şi pentru concertele sale de muzică romantică şi contemporană, pe vioară modernă: L. van Beethoven, Louis Spohr, Antonin Dvorak, Bela Bartok, dar şi William Bolcom.

Sergiu Luca s-a născut la Bucureşti, pe 5 aprilie 1943, şi a intrat la Conservatorul din Capitală la vârsta de cinci ani, la un an după ce a început studiul viorii. În anii '50, s-a mutat cu familia în Israel şi şi-a făcut debutul solo cu Orchestra simfonică din Haifa, la vârsta de nouă ani. Şi-a continuat studiile la Londra, cu Max Rostal, şi la Berna, înainte ca Isaac Stern să aranjeze ca el să se mute în SUA, pentru a studia cu Ivan Galamian, la Curtis Institute of Music din Philadelphia.

Luca şi-a făcut debutul american cu Concertul pentru vioară de Sibelius, alături de Orchestra din Philadelphia, în 1965. Debutul la New York a fost un recital la Metropolitan Museum of Art, în noiembrie 1969, cu lucrări de Mozart, Johannes Brahms, Serghei Prokofiev şi Leos Janacek, fiind extrem de apreciat.

Între anii 1971 şi 1980 a condus Festivalul de muzică de cameră Northwest din Portland, apoi, în 1985, a înfiinţat festivalul Cascade Head Music, în Lincoln City, Oregon, pe care l-a condus timp de 21 de ani.

Totodată, a activat ca profesor de vioară şi artist in residence la şcoala de muzică Shepherd, de la Universitatea Rice, din 1983, a fondat grupul de muzică de cameră Da Camera of Houston, pe care l-a condus din 1987 până în 1993 şi a fost director muzical al Texas Chamber Orchestra, din 1982 până în 1987.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici