Activele Enel din România ar putea fi cumpărate de companii din China

Companiile chineze sunt interesate de cumpărarea activelor din România şi Slovacia pe care compania italiană Enel vrea să le vândă, pentru a-şi reduce datoria, potrivit CEO-ului Enel, Francesco Starace.

394 afișări
Imaginea articolului Activele Enel din România ar putea fi cumpărate de companii din China

Activele Enel din România ar putea fi cumpărate de companii din China (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Există companii din China interesate să cumpere atât în România, cât şi în Slovacia", a declarat Starace.

CEO-ul Enel a precizat că State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de stat de utilităţi din lume după venituri, s-a arătat interesată să cumpere operaţiunile de distribuţie şi vânzare din România.

În ceea ce priveşte Slovacia, Starace nu a menţionat ce firmă din China vizează preluarea participaţiei de 66% a Enel la Slovenske Elektrarne.

În schimb, companiile CEZ şi EPH din Cehia şi-au manifestat deja interesul pentru cel mai mare producător de energie din Slovacia.

Enel, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din România, vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

Compania de stat Nuclearelectrica a anunţat, în septembrie, că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte dintre operaţiunile Enel în România, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmând să fie discutată de către acţionari.

Starace a declarat, însă, că "nu este un fapt" ieşirea de pe piaţă în ţările unde Enel a scos active la vânzare.

Companiile de stat din China au căutat să preia active în Europa, profitând de criza din zona euro. De exemplu, State Grid Corporation a cumpărat participaţii minoritare în companiile din domeniu din Portugalia şi Italia, orientându-se acum şi către Grecia şi Spania.

De altfel, Enel, grup controlat de statul italian, vrea să vândă o parte dintre acţiunile deţinute la compania de utilităţi Endesa din Spania, unde are o participaţie de 92%.

Enel este compania de utilităţi cu cele mai mari datorii din Europa, astfel că grupul italian a decis să vândă active în valoare de peste 4 miliarde de euro pâna la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei şi pentru a-şi păstra ratingul pentru investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici