ANALIZĂ: Supravieţuitorii business-ului românesc. 14.000 de investitori fac afaceri în România din 1990

Aproape 14.300 dintre firmele înfiinţate imediat după Revoluţie activează şi în prezent în economia românească, printre care Electrolux, Doosan IMGB, Celhart Donaris şi Severnav, potrivit unei analize KeysFin.

ANALIZĂ: Supravieţuitorii business-ului românesc. Cei 14.000 de investitori care fac afaceri din 1990 (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

"Datele statistice de la Registrul Comerţul arată că, în prezent, sunt active şi derulează afaceri 14.283 de firme înfiinţate între 1990-1991. Printre acestea se află nume destul de cunoscute precum Electrolux România SA, DOOSAN IMGB, Aeroteh SA, Proiect Bucureşti SRL, Mobila SA, Celhart Donaris SA, Pipera SA, Unisem SA, Napoca SA, Astral SA, Severnav SA şi Victoria SA", se arată într-un comunicat al KeysFin.

Cele mai multe firme sunt din Bucureşti-Ilfov - 2.401, care au angajat în toată această perioadă peste 89.000 de salariaţi.

În topul supravieţuitorilor din business-ul românesc, în funcţie de regiune geografică, urmează firmele din zona Nord-Vest, unde 2.184 de societăţi au reuşit să facă afaceri cu ajutorul a 45.000 de angajaţi, şi cele din zona de Centru, unde sunt înregistrate 2.145 de firme cu 47.000 de salariaţi.

"La polul opus se situează, în mod paradoxal, zona de Vest, un vector al dezvoltării economice a României, dar unde n-au supravieţuit în toţi aceşti ani decât 1484 de societăţi comerciale, cu 24.000 de angajaţi. Analiza datelor statistice arată un alt lucru paradoxal. Marea majoritate a firmelor care au rezistat celor 26 de ani de economie de piaţă au fost microîntreprinderi (10.760), urmate de societăţile mici (2.493), întreprinderile mijlocii (778) şi numai 252 de firme mari", se menţionează în comunicat.

Circa 38% dintre pionierii business-ului românesc fac afaceri în comerţ.

"Luând în calcul şi datele privind dimensiunile business-ului, concluzia este că atunci când discutăm despre supravieţuitorii de după 1990, vorbim în primul rând de mici afaceri, buticuri, magazine de cartier care au avut un volum fidel de clienţi şi care au rulat banii şi mărfurile foarte repede, nefiind astfel afectaţi de blocajul financiar, de provocările de ordin valutar etc", au declarat analiştii de la KeysFin.

Printre domeniile unde afacerile au rezistat roller-coaster-ului economic de după ‘89 se mai află industria prelucrătoare, construcţiile şi imobiliarele.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 3 comentarii
Taguri:
BUSINESS ,
ANALIZA ,
afaceri ,
supravietuitori ,
investitori ,
firme ,
infiintare ,
prezenta ,
analize ,
bucuresti
COMENTARII
 • dan 23 ian 2016

  un fost spion englez afirma in 1998 ca toate tarile foste comuniste au "fost ajutate"sa dea faliment de catre vestul puternic care a facut profit enorm pe spinarea mamutilor economici falimentati din est.dupa aceia au venit ei cu firmele din vest si profitul s-a triplat.

 • se stie 22 ian 2016

  ofiterii e cu noi (si firmele lor)

 • Stanciu Ioan 22 ian 2016

  Buna ziua,
  Toate aceste companii sant cu capital integral sau majoritar romanesc ! ? !

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Momentul în care audienţele au luat-o razna. Scene memorabile în direct. „Am un talent deosebit!”