Băncile elene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de aproape 20 de miliarde de euro

Sistemul financiar elen are nevoie de capital suplimentar de aproape 20 de miliarde de euro, potrivit unor estimări ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) obţinute de Financial Times, în timp ce Banca Greciei consideră că sunt necesare fonduri de mai puţin de 6 miliarde de euro.

184 afișări
Imaginea articolului Băncile elene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de aproape 20 de miliarde de euro

Băncile elene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de aproape 20 de miliarde de euro (Imagine: Shutterstock)

Cele mai mari patru bănci din Grecia - National Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank - sunt prezente şi în România.

Banca Greciei a calculat necesarul de finanţare la mai puţin de 6 miliarde de euro folosind o analiză a sectorului bancar efectuată de fondul de investiţii BlackRock. Estimarea băncii centrale a fost transmisă reprezentanţilor troicii creditorilor internaţionali - FMI, UE şi Banca Centrală Europeană - înainte de sosirea acestora luni la Atena pentru reluarea discuţiilor de evaluare a implementării acordului de ajutor financiar.

Actuala evaluare a acordului trebuia încheiată în septembrie, însă a fost prelungită după ce oficialii troicii au afirmat că Grecia a îndeplinit mai puţin de jumătate din angajamentele de reformă asumate.

Disputa privind recapitalizarea băncilor riscă să adauge un nou subiect dificil discuţiilor dintre troică şi oficialii eleni, întrucât influenţează direct dacă Grecia va avea nevoie sau nu de un al treilea pachet de ajutor financiar, după încheierea actualului program.

Guvernul elen spera să poată folosi fonduri de circa 10 miliarde de euro rămase din banii destinaţi recapitalizării băncilor, situaţie în care ar fi evitat un al treilea program de împrumut. FMI a estimat anul trecut că actualul program are un deficit de finanţare de aproape 15 miliarde de euro pe o perioadă de doi ani.

Dacă Atena va folosi toţi banii din fondul destinat sistemului financiar pentru recapitalizarea băncilor, atunci va trebui să-şi asigure necesarul de finanţare printr-un nou program de împrumuturi, notează Financial Times.

Potrivit unor oficiali de rang înalt ai troicii, disputa privind necesarul de recapitalizare a devenit atât de aprinsă, încât FMI a ameninţat că va publica propria estimare - apropiată de 20 de miliarde de euro - dacă Grecia continuă cu cifra de 6 miliarde de euro.

Banca Centrală Europeană (BCE), despre care oficialii citaţi de Financial Times afirmă că are estimări similare cu cele ale FMI, a exercitat presiuni asupra Greciei să reanalizeze concluziile privind băncile. BCE preia în acest an rolul de supraveghere a sectorului bancar european şi este îngrijorată că evaluarea băncilor din Grecia s-ar putea suprapune cu un test de stres al sectorului bancar din zona euro.

"BCE are nevoie de o cifră semnificativă pentru a semnala că testul de stres al sectorului bancar nu va fi superficial. Programul de împrumuturi pentru Grecia mai are resurse limitate, iar parlamentele statelor din zona euro nu vor angaja probabil noi fonduri înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, din luna mai", a declarat şeful departamentului de analiză pentru Europa la firma de consultanţă asupra riscului Eurasia Group, Mujtaba Rahman.

Un bancher elen informat asupra situaţiei a declarat că estimarea statului elen este bazată pe revenirea băncilor pe profit anul următor, în timp ce reprezentanţii troicii consideră această variantă drept un scenariu prea optimist, mai ales având în vedere creşterea rapidă a portofoliilor de credite neperformante.

O prelungire a acestei dispute ar putea submina şansele Greciei de a reveni pe creştere economică în acest an. Băncile evită să acorde credite noi, care ar stimula economia, până la finalizarea recapitalizării.

Banca Greciei a anunţat că rezultatele analizei BlackRock vor fi publicate la sfârşitul acestei luni, cu o întârziere de trei luni faţă de termenul iniţial. O parte a întârzierii este datorată implicării companiilor NM Rothschild şi Ernst & Young pentru opinii suplimentare asupra situaţiei.

În cazul în care neînţelegerile cu troica nu vor fi rezolvate în actualele discuţii care au loc la Atena, autorităţile elene ar putea renunţa la analiza BlackRock, urmând ca situaţia să fie clarificată de testele de stres ale BCE, a declarat un oficial din Ministerul de Finanţe elen.

O astfel de variantă s-ar putea să nu fie agreată de troica, mai ales de FMI, întrucât instituţia internaţională cere ca Grecia să aibă asigurată finanţarea pe un an înainte de a-i acorda noi tranşe. Fără decizii privind necesarul de recapitalizare şi un al treilea program de ajutor financiar, Fondul ar putea opri plata de noi tranşe din împrumutul pentru Grecia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici