Boc l-a dat afară din şedinţa pe fonduri UE pe şeful AM POS CCE, nemulţumit că acesta e nepregătit

Şeful Autorităţii de Management pentru POS CCE, Călin Istrăţoiu, a fost dat afară de premierul Boc din sala în care se discuta despre absorbţia fondurilor europene, şeful Guvernului fiind nemulţumit că acesta nu a putut prezenta date privind corecţiile financiare aplicate până acum proiectelor UE.

1188 afișări
Imaginea articolului Boc l-a dat afară din şedinţa pe fonduri UE pe şeful AM POS CCE, nemulţumit că acesta e nepregătit

Boc l-a dat afară din şedinţa pe fonduri UE pe şeful AM POS CCE, nemulţumit că acesta e nepregătit (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Premierul a solicitat, joi, în cadrul reuniunii guvernamentale privind absorbţia fondurilor europene, date exacte privind corecţiile financiare aplicate până în prezent de autorităţile de management în cazul proiectelor UE întârziate nejustificat sau derulate cu încălcarea legii achiziţiilor publice, informaţii care nu au putut fi prezentate de conducerea Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" (POS CCE), au relatat pentru MEDIAFAX surse participante la şedinţă.

"Şeful autorităţii a spus că nu cunoaşte aceste date, moment în care premierul s-a enervat şi i-a reproşat că vine nepregătit la şedinţă, deşi în Guvern se vorbeşte de mai multe săptămâni despre problema absorbţiei fondurilor europene. El i-a cerut acestuia să iasă din sală", au relatat sursele.

Într-un comunicat transmis ulterior de Guvern se arată că premierul a dispus ca miniştrii sau secretarii de stat cu atribuţii în domeniu, precum şi directorii autorităţilor de management ale programelor operaţionale să prezinte periodic - în cadrul comitetului interministerial - rapoarte privind rezultatele controalelor de reverificare a procedurilor de achiziţii publice pentru proiectele europene aflate în derulare.

De asemenea, şeful Guvernului a cerut miniştrilor să facă publice eventualele nereguli şi corecţiile aplicate în urma acestor verificări.

"Niciun proiect aflat în implementare nu va avea de suferit ca urmare a realizării acestor verificări, dacă beneficiarii au respectat procedurile legale", a spus Boc, citat în comunicat.

În şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul Emil Boc a cerut miniştrilor şi şefilor autorităţilor de management să aplice corecţii financiare în proiectele UE pentru care sunt încălcate normele achiziţiilor sau sunt întârziate nejustificat, solicitând totodată şi ca numele şefilor responsabili din aceste autorităţi să fie indicat public.

"Rugămintea şi solicitarea expresă este faceţi publice şi numele celor care conduc autorităţile de management din ministere, pentru că eu tot trag la răspundere miniştrii, dar în fapt cei care trebuie să propună şi să ia decizii sunt cei care conduc autorităţile de management. Ori ei trebuie să ştie că au o responsabilitate faţă de această ţară, iar numele lor trebuie să fie public. Aşa cum într-o sentinţă judecătorească avem un judecător care dă o sentinţă, şi la unul care coordonează o autoritate de management de la un minister trebuie să fie o persoană cunoscută, invocată şi care trebuie să aibă şi o responsabilitate publică în raport cu ceea ce înseamnă derularea fondurilor europene", a spus atunci Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că a adresat Guvernului rugămintea ca pentru moment România să înceteze să mai trimită facturi la decontare la Bruxelles, mai puţin pe agricultură, precizând că premierul a şi dispus o asemenea măsură.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, la începutul lunii iulie, că statul va rambursa cheltuielile firmelor la derularea unui proiect cu fonduri UE doar după ce va verifica modul în care contractele de achiziţii au fost atribuite şi va tăia între 2%-100% din suma de restituit dacă descoperă nereguli.

Decizia a fost luată atunci de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici