Capital Economics: România ar supravieţui unei suspendări temporare a acordului cu FMI şi UE. Care sunt cele 3 scenarii posibile privind criza politică din ţară

România ar supravieţui unei suspendări temporare a acordului cu FMI şi UE din cauza deteriorării crizei politice, însă cel mai probabil scenariu este calmarea scenei politice în viitorul apropiat, ceea ce va pune capăt tensiunilor suplimentare din piaţă, anticipează Capital Economics.

2153 afișări
Imaginea articolului Capital Economics: România ar supravieţui unei suspendări temporare a acordului cu FMI şi UE. Care sunt cele 3 scenarii posibile privind criza politică din ţară

Capital Economics: România ar supravieţui unei suspendări temporare a acordului cu FMI şi UE. Care sunt cele 3 scenarii posibile privind criza politică din ţară (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Firma londoneză de consultanţă descrie trei posibile scenarii privind deznodământul crizei politice din România.

Cel mai probabil dintre acestea este liniştirea apelor în viitorul apropiat, evoluţie care ar pune capăt şi tensiunilor suplimentare cauzate în piaţă de situaţia politică.

"Este bine de ţinut minte că România a mai trecut peste perioade de instabilitate politică", notează analiştii Capital Economics, făcând referire la suspendarea preşedintelui în 2007.

O a doua variantă ar fi deteriorarea situaţiei politice până în punctul în care aplicarea acordului cu FMI ar fi împiedicată sau guvernul ar încerca să-şi consolideze popularitatea deviind de la programul convenit cu instituţiile financiare internaţionale, spre exemplu prin relaxarea politicii fiscale sau întârzierea privatizărilor. În acest caz, FMI şi UE ar suspenda misiunile de evaluare în România, ceea ce ar întârzia deblocarea tranşelor din finanţarea externă.

FMI a mai suspendat acordul cu România în 2009, pe fondul instabilităţii politice dinaintea alegerilor prezidenţiale.

În pofida presiunilor pe leu, România ar rezista probabil suspendării temporare a programului, datorită rezervelor substanţiale de valută şi strategiei de finanţare pentru acest an, prin care guvernul şi-a acoperit deja deficitul bugetar şi plata datoriilor pentru anul 2012.

Cel de-al treilea scenariu prezentat de Capital Economics presupune încetarea programului de asistenţă internaţională de către Comisia Europeană, dacă Executivul UE ar iniţia procedurile de infringement.

"În cel de-al treilea, şi cel mai pesimist scenariu, Comisia Europeană ar considera că mişcările recente ale Guvernului încalcă legea UE. După cum au arătat evenimentele din Ungaria, dacă CE decide să lanseze procedurile de infringement, poate opri totodată şi pachetul de asistenţă financiară. Nu pare că România a ajuns încă acolo, dar lucrurile ar fi mult mai dificile în acest scenariu şi nu ar putea fi rezolvate decât cu o amplă reformă politică", apreciază analiştii.

Cel mai probabil însă, criza politică se va stinge în curând, iar tensiunile suplimentare din pieţe vor dispărea. Cu toate acestea, un deznodământ mai "păgubos" nu poate fi încă exclus, iar România este printre cele mai vulnerabile economii la criza din zona euro, astfel că instabilitatea politică este ultimul lucru de care are nevoie, conchide Capital Economics.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici