Costul de împrumut al Marii Britanii la MINIM ISTORIC, de peste zece ori sub cel din secolul XVII

Costul la care se împrumută Marea Britanie a scăzut la un nou minim istoric joi, de 1,29%, în contextul temerilor privind economia globală, dobânda actuală fiind de peste zece ori mai mică decât camăta plătită de regi în secoul al XVII-lea, la debutul pieţei.

Costul de împrumut al Marii Britanii la MINIM ISTORIC, de peste zece ori sub cel din secolul XVII (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Randamentul a coborât joi la un minim istoric de 1,29% pentru obligaţiunile pe zece ani, considerate de referinţă pentru costurile de împrumut ale Marii Britanii, potrivit Reuters.

Cererea ridicată pentru obligaţiunile britanice, deşi conduce la un cost mai redus al statului cu datoria, reflectă temerile investitorilor, care evită plasamentele considerate mai riscante, dar şi cu randamente mai ridicate.

Costurile de împrumut pe care le plătesc autorităţile de la Londra sunt cele mai mici încă de la debutul acestei pieţe, în secolul XVII, potrivit editorului Sky News Ed Conway, citat de publicaţia The Guardian.

"Este puţin probabil ca regii britanici să se fi putut împrumuta mai ieftin. Nu-şi plăteau frecvent datoriile, din cauza costurilor ridicate ale vieţii de la curte şi ambiţiilor militare", notează The Guardian.

Potrivit Universităţii din Reading, regii medievali se împrumutau la dobânzi care puteau ajunge şi la 40% în timp ce război.

"Dobânzile medievale pot fi dificil de identificat, deoarece acestea trebuiau mascate pentru a ocoli interdicţia Bisericii în ce priveşte camăta, dar am ajuns la concluzia că regii putea împrumuta la o dobândă anualizată de 15% când finanţele statului erau stabile, dar această dobândă ar putea urca la peste 40% în perioade de presiune financiară, mai ales în perioade de război", au afirmat academicienii Reading.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 1 comentarii
Taguri:
MAREA BRITANIE ,
ÎMPRUMUT ,
COMENTARII
  • g 11 feb 2016

    Banii obtinuti cu o dabinda mica creaza riscuri mari pentru intreprinderile care se arunca la imprumuturi mai, si care care, intr-un mediu deflationist (deflatia este azi un fenomen modial datorita globalismului) vor realiza pierderi care le vor impinge la FALIMENT! Asa ca o dobinda mica la imprumut…

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Ce părea doar un zvon a devenit realitate. Anunţul neaşteptat facut de Gabriela Firea în direct