Criza din Grecia a dus la creşterea puternică a cererii pentru moneda virtuală bitcoin

Bitcoin s-a apreciat marţi cu până la 7% şi este pe cale să înregistreze cea mai lungă perioadă de creştere din ultimele 18 luni, speculatorii şi deponenţii din Grecia fiind atraşi de moneda virtuală pe fondul temerilor că Grecia ar putea ieşi din zona euro.

540 afișări
Imaginea articolului Criza din Grecia a dus la creşterea puternică a cererii pentru moneda virtuală bitcoin

Criza din Grecia a dus la creşterea puternică a cererii pentru moneda virtuală bitcoin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul elen Alexis Tsipras a criticat poziţia intransigentă a creditorilor Greciei, ignorând avertismentele că Europa se pregăteşte de "Grexit".

Statul elen trebuie să plătească FMI până la sfârşitul lunii iunie datorii scadente în valoare de 1,6 miliarde de euro.

Bitcoin, o monedă virtuală creată în urmă cu şase ani, nu este susţinută sau controlată de vreun guvern sau bancă centrală şi este tranzacţionată liber, fluctuând în funcţie de cerere.

Valoarea bitcoin a înregistrat în trecut variaţii mari, dar s-a stabilizat în ultimele şase luni şi este tratată tot mai mult ca un activ legitim şi posibil valoros de către instituţiile financiare importante şi chiar de guverne, precum cel al Marii Britanii.

Joshua Scigala, cofondator al Vaultoro.com, o firmă care păstrează monede bitcoin pentru clienţii săi şi facilitează schimbul acestora în aur şi viceversa, a arătat că grecii cumpără bitcoin pentru că nu mai au încredere în autorităţi. Este neclar ce monedă vor folosi grecii dacă statul elen va ieşi din zona euro.

"Unii oameni nu mai aşteaptă ca Guvernul să pregătească un plan de ieşire din zona euro şi o fac ei înşişi. Oamenii sunt îngrijoraţi de viitorul economiilor de o viaţă, de faptul că banii lor ar putea fi blocaţi în bănci. Preferă să îşi păstreze banii în active private, precum aurul sau bitcoin", a spus Scigala.

În ultimele două luni, în condiţiile în care negocierile Greciei cu creditorii trenează, compania Vaultoro.com a înregistrat o creştere de 124% a accesărilor din Grecia.

Bitcoin a fost tranzacţionată marţi până la 252,05 dolari pe unitate pe platforma Bitstamp, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, revenind apoi la 245,21 dolari pe unitate, în urcare cu 4%. Moneda virtuală a înregistrat a şasea şedinţă de creştere consecutivă, cea mai bună evoluţie după ianuarie 2014.

În perioada martie-aprilie 2013, valoarea bitcoin a urcat cu aproape 700%, în condiţiile în care Cipru a limitat retragerile de fonduri din bănci şi a confiscat depozite.

"Bitcoin poate reprezenta o alternativă pentru unii oameni care sunt îngrijoraţi de posibila introducere a controlului capitalului, alături de alte metode tradiţionale", a declarat Paul Gordon, fondator al firmei de tranzacţionare a bitcoin Quantave.

Au apărut deja şi sugestii că o monedă virtuală asemănătoare bitcoin, susţinută de active elene sau venituri viitoare din taxe, ar putea fi introdusă în Grecia ca o monedă paralelă cu euro, pentru a se evita ieşirea din zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici