Euro, duel încins cu dolarul. Evoluţiile de pe piaţa gazelor, factor decisiv

Euro s-a apropiat luni de paritate faţă de dolar, în condiţiile în care cea mai mare conductă care transportă gaze ruseşti către Germania a intrat în mentenanţă anuală, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de 10 zile, relatează Reuters.

409 afișări
Imaginea articolului Euro, duel încins cu dolarul. Evoluţiile de pe piaţa gazelor, factor decisiv

Euro, duel încins cu dolarul. Evoluţiile de pe piaţa gazelor, factor decisiv

Investitorii sunt îngrijoraţi că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina, ceea ce ar putea restricţiona şi mai mult aprovizionarea cu gaze a Europei şi ar putea duce economia zonei euro în recesiune.

Moneda unică a scăzut cu 0,8%, la 1,0105 dolari, în urma câştigurilor ample ale dolarului, pe măsură ce aversiunea faţă de risc a cuprins investitorii.

Moneda europeană a căzut vineri până în pragul parităţii, la 1,0072 dolari, după publicarea unei indicatori economici mai mari decât se preconiza pentru luna iunie în Statele Unite.

Dolarul a urcat la un maxim al ultimilor 24 de ani faţă de yen, după ce rezultatele bune obţinute de coaliţia conservatoare de guvernământ din Japonia în alegeri nu au indicat nicio schimbare în privinţa politicilor monetare relaxate. Dolarul a ajuns la 137,28 yeni în tranzacţiile de dimineaţă, cel mai ferm de la sfârşitul anului 1998. Ultima dată a fost în creştere cu 0,7% la 136,07.

Aşteptările privind inflaţia din SUA pentru luna iunie vor susţine pariurile pe creşterea agresivă a dobânzii de către Rezerva Federală şi ar putea propulsa dolarul mai sus. Un sondaj Reuters se aşteaptă la o inflaţie de 8,8%, un nou maxim al ultimilor 40 de ani, faţă de 8,6% în iunie.

Celălalt eveniment economic principal din această săptămână sunt datele privind PIB-ul chinez pentru trimestrul al doilea, vineri, investitorii urmărind semnele privind cât de puternic a fost afectată economia de blocajele COVID-19.

Criptomonedele sunt pe minus, Bitcoin menţinându-se în jurul nivelului de 20.000 de dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
euro,
dolar,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici