Europa trebuie să garanteze toate datoriile Greciei - fost şef al Bundesbank

Europa trebuie să analizeze garantarea în totalitate a datoriilor Greciei, deoarece statul elen nu ar putea evita altfel intrarea dezordonată în incapacitate de plată, situaţie care ar costa mai mult şi ar risca să cauzeze o criză financiară mai amplă, consideră fostul şef al Bundesbank Axel Weber.

145 afișări
Imaginea articolului Europa trebuie să garanteze toate datoriile Greciei - fost şef al Bundesbank

Europa trebuie să garanteze toate datoriile Greciei - fost şef al Bundesbank (Imagine: Shutterstock)

Răspunsul Europei la criza din Grecia s-a adresat până acum necesarului imediat de finanţare fără a oferi ţării o rezolvare credibilă, pe termen lung, pentru reducerea datoriei masive, a afirmat Weber pentru cotidianul american Wall Street Journal, într-un interviu, primul de la părăsirea în aprilie a posturilor de şef al Bundesbank şi membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene.

Incertitudinea alimentează temeri că Atena va fi forţată să recurgă la intrarea dezordonată în incapacitate de plată.

"În final, rezolvarea problemei datoriilor Greciei va trebuie să abordeze datoriile uriaşe, iar opţiunile sunt limitate: ori incapacitate de plată şi o reducere a valorii obligaţiunilor ori garanţii pentru datoriile Greciei. Guvernele trebuie să se decidă ce opţiune aleg, dar actuala abordare fragmentată de programe repetate de ajutor financiar conduce inevitabil la a doua variantă", a spus Weber.

Chiar şi după demisie, Weber, 54 de ani, rămâne o figură influentă în cercurile economice europene. Comentariile acestuia vor atrage probabil atenţia Berlinului şi altor capitale europene, în contextul eforturilor liderilor politici de a face faţă crizei financiare, care afectează Europa de aproape doi ani, notează Wall Street Journal.

De la anunţarea plecării de la Bundesbank, Weber a fost vehiculat frecvent ca un posibil succesor al directorului general al Deutsche Bank, Josef Ackermann, al cărui mandat expiră în 2013. În prezent, Weber predă, până în mai anul următor, un curs despre bănci centrale la Universitatea din Chicago.

O parte importantă a economiştilor consideră că datoria statului elen, de 350 miliarde de euro, sau 155% din PIB potrivit prognozelor referitoare la acest an, este prea mare pentru ca actuala strategie a statelor europene să funcţioneze. În 2012, datoria Greciei este proiectată să crească la 166%.

Ţările europene pregătesc un al doilea pachet financiar pentru Grecia, în care să fie implicat şi sectorul privat, însă guvernul de la Atena trebuie să obţină acordul parlamentului pentru un pachet de măsuri de austeritate de 78 miliarde euro. Primul program de ajutor financiar extern a fost aprobat anul trecut şi prevede împrumuturi în valoare de 110 miliarde de euro de la statele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici