Google s-a înţeles cu un acţionar care a contestat controlul grupului de către fondatori toată viaţa

Google a încheiat un acord amiabil cu un acţionar care a contestat în instanţă o decizie de restructurare a capitalului, care prevede ca fondatorii Larry Page şi Sergey Brin să aibă garantat controlul grupului pentru tot restul vieţii, potrivit Financial Times.

134 afișări
Imaginea articolului Google s-a înţeles cu un acţionar care a contestat controlul grupului de către fondatori toată viaţa

Google s-a înţeles cu un acţionar care a contestat controlul grupului de către fondatori toată viaţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Procesul deschis de acţionarul Brockton Retirement Board a împiedicat Google să pună în practică decizia acţionarilor referitoare la cei doi fondatori. Înţelegerea amiabilă trebuie avizată şi de justiţia americană.

Modificările în structura capitalului, anunţate pentru prima dată în aprilie 2012, prevăd emiterea de către Google a unor titluri clasa C, fără drept de vot, deţinătorilor de acţiuni tranzacţionate pe bursă.

Pe lângă dublarea numărului de acţiuni existente, planul Google creează o nouă clasă de titluri, care pot fi folosite pentru achiziţii sau plata angajaţilor, fără să dilueze participaţiile deţinute de Page şi Brin, de 58% în total.

Deşi planul a fost aprobat prin vot de acţionari, implementarea a fost oprită după deschiderea procesului.

Acordul amiabil cu Brockton Retirement Board prevede ca Google să compenseze acţionarii în cazul în care titlurile C se tranzacţionează la un preţ mai mic decât cele listate. De asemenea, grupul a acceptat unele restricţii în privinţa emisiunii de titluri categoria C.

Directorii independenţi ai Google vor avea putere de decizie în cazul în care grupul vrea să emită peste 10 milioane de acţiuni C pentru achiziţii, ecvhivalentul a circa 4,4 miliarde de dolari. În plus, operatorul celui mai popular motor de căutare online din lume s-a obligat să renunţe complet la acţiunile clasa C, dacă drepturile de vot controlate de Brin şi Page scad sub 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici