Lazea: România depinde crucial de capitalul străin, iar a fi stat membru UE nu mai este un avantaj

România depine în mod crucial de atragerea de capital din străinătate pentru a se dezvolta, iar a fi stat membru al UE nu mai reprezintă în prezent vreun avantaj în acest sens, "chiar dimpotrivă", consideră economistul şef al BNR, Valentin Lazea.

29 afișări
Imaginea articolului Lazea: România depinde crucial de capitalul străin, iar a fi stat membru UE nu mai este un avantaj

Lazea: România depinde crucial de capitalul străin, iar a fi stat membru UE nu mai este un avantaj (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Dacă o ţară are deficit de lichidităţi şi probleme cu activele financiare, este evident că dezvoltarea, creşterea economică, depinde în mod crucial de atragerea de capital din străinătate. Asta este demonstraţia cifrică de ce România nu se poate dezvolta decât dacă atrage capital din străinătate. Toată zbaterea asta şi tot acest efort în a reîmpărţi tortul intern, cu ieşiri în stradă, cu lupte, cu petiţii, etc, este o batere pentru un tort intern mic. Lupta şi eforturile noastre ar trebui să fie despre cum să facem tortul mai mare, nu despre cine apucă o bucată mai mare din tortuleţ", a spus Lazea, la seminarul EU- Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

Economistul şef al BNR consideră că România nu este în competiţie pentru atragerea banilor internaţionali numai cu ţările din regiune, Ungaria, Cehia, Polonia şi Slovacia, ci cu 192 de state ale lumii.

"Capitalul existent astăzi în lume este atras de orice altă parte decât de UE. Uniunea Europeană şi-a pierdut atractivitatea din punct vedere al atragerii de capitaluri. A fi o ţară membră a UE nu îţi asigură nici un fel de avantaj, chiar dimpotrivă, dacă mă gândesc la exemplul Greciei, Portugaliei şi Irlandei, este clar că UE este o zonă din care capitalul mai degrabă pleacă, decât este atras", a continuat Lazea, precizând că declaraţiile sunt în nume personal şi nu angajează poziţia BNR.

El a reiterat că intrarea României în UE nu reprezintă un sfârşit de drum şi lumea "nu se poate să se relaxeze".

"Din contră, este un nou început, d-abia acum trebuie să muncim mai tare pentru că UE nu mai este buricul pământului unde vin toţi banii din lume", a continuat Lazea.

Pe de altă parte, întrebat cum ar fi arătat România dacă nu ar fi intrat în UE, Lazea a răspuns că "mult mai rău".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici