Lazea: Scrisorile semnate cu băncile-mamă, un gentlemen's agreement

Înţelegerile cu băncile-mamă ale instituţiilor de credit din România, chiar dacă sunt sub forma unor scrisori de angajament semnate, reprezintă doar un gentlemen's agreement, a declarat, miercuri, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

23 afișări
Imaginea articolului Lazea: Scrisorile semnate cu băncile-mamă, un gentlemen's agreement

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea (Imagine: Mediafax Foto)

"În opinia mea, sunt doar un gentlemen's agreement (angajamentele semnate cu băncile-mamă - n.r.), chiar dacă e semnat sau nu. Atât timp cât ai liberalizare totală a contului de capital, nu poate fi o impunere legală de a nu scoate nişte bani din ţară", a explicat Lazea.

Directorul general adjunct al Direcţiei de Supraveghere din BNR, Adrian Cosmes, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că băncile-mamă ale primelor nouă instituţii de credit din România au convenit marţi la Bruxelles că vor semna, în maxim 30 de zile, perioadă în care înţelegerile vor primi aprobarea formală a fiecărui board, scrisori de angajament individuale cu BNR privind menţinerea liniilor de finanţare la nivelul din martie.

"Obligaţiile convenite la Bruxelles vor fi aprobate de board-urile fiecărei instituţii în termen de 30 de zile, după care vor fi semnate scrisorile de angajament cu BNR. S-a convenit pentru păstrarea expunerilor la nivelul de la sfârşitul lunii martie şi sprijinirea în continuare a băncilor din România, inclusiv pentru menţinerea unui nivel al ratei de solvabilitate peste 10%", a spus Cosmescu.

El a arătat că noile angajamente stabilite la întâlnirea de la Bruxelles reprezintă o "adâncire" a înţelegerii din martie de la Viena, când aceleaşi bănci au semnat o scrisoare cadru comună. Noile angajamente privesc fiecare instituţie de credit în parte, şi vor fi aprobate de conducerile băncilor-mamă.

Băncile participante sunt Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank şi Piraeus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici