"Misiune imposibilă" pentru Spania - să anunţe noi reduceri de cheltuieli de 40 miliarde euro

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, se confruntă cu cea mai dificilă săptămână de la învestirea în urmă cu trei luni, întrucât trebuie să anunţe vineri reduceri de cheltuieli de până la 40 miliarde de euro pentru a respecta ţinta de deficit bugetar pentru acest an.

452 afișări
Imaginea articolului "Misiune imposibilă" pentru Spania - să anunţe noi reduceri de cheltuieli de 40 miliarde euro

"Misiune imposibilă" pentru Spania - să anunţe noi reduceri de cheltuieli de 40 miliarde euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Rajoy a fost forţat recent de ceilalţi lideri europeni să adopte o ţintă de deficit bugetar de 5,3% pentru acest an, după ce Spania şi-a stabilit unilateral ca obiectiv un deficit mai ridicat, de 5,8%, potrivit cotidianului The Guardian.

Unii lideri europeni şi pieţele financiare au semnalat deja situaţia din Spania ca cea mai importantă ameninţare în acest moment pentru stabilitatea zonei euro.

Comisarul UE pentru afaceri monetare, Olli Rehn, a învinuit tentativele Spaniei, a patra mare economie a zonei euro, de a relaxa măsurile de reducere a cheltuielilor pentru noile presiuni asupra datoriei suverane.

"Deoarece există percepţia că Spania îşi relaxează obiectivele fiscale pentru acest an, a existat deja o reacţie pe pieţele de capital de câteva zecimi de punct procentual în privinţa randamentelor ţării. Asta arată cât de fragilă este încă situaţia. Pentru a reveni la creştere sustenabilă, o condiţie este asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice", a declarat Rehn.

Economiştii spanioli au descris ţinta de deficit ca "misiune imposibilă" pentru o ţară cu şomaj de 24% şi care alunecă din nou în recesiune. Aceştia au avertizat asupra consecinţelor devastatoare dacă Rajoy, care a impus deja reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe echivalente cu 15 miliarde de euro, trebuie să identifice noi economii şi venituri reprezentând 40 de miliarde de euro.

"Este o misiuiune imposibilă", a afirmat profesorul Luis Garicano, de la London School of Economics, într-o postare pe blog împreună cu Jesús Fernández-Villaverde de la Universitatea din Pennsylvania. Cei doi au estimat ajustarea reală, necesară pentru a face faţă declinului veniturilor, la 53-64 miliarde de euro. Suma este de două ori mai mare decât planul de 30 de miliarde de euro "Salvarea Italiei" anunţat de premierul Mario Monti în decembrie.

Şeful diviziei pentru statistică a centrului spaniol de cercetare Funcas, Angel Laborda, estimează ajustarea totală la 55 miliarde de euro, în contextul unei recesiuni de 1,7% din PIB.

Nu este clar de unde va realiza guvernul spaniol aceste economii, notează Guardian. Executivul a semnalat deja că pensiile, ajutoarele de şomaj şi taxa pe vânzări nu vor fi modificate. Au existat zvonuri priind majorări de taxe şi tarife la electricitate, dar şi de reduceri semnificative ale investiţiilor publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici