Moody’s a scăzut ratingul Rusiei la Baa3, cu doar o treaptă deasupra categoriei "junk"

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a scăzut ratingul Rusiei cu o treaptă, de la Baa2 la Baa3, cu doar un nivel deasupra categoriei "junk", nerecomandate pentru investiţii, pe fondul declinului preţurilor petrolului şi al deprecierii rublei.

227 afișări
Imaginea articolului Moody’s a scăzut ratingul Rusiei la Baa3, cu doar o treaptă deasupra categoriei "junk"

Moody’s a scăzut ratingul Rusiei la Baa3, cu doar o treaptă deasupra categoriei "junk" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, ratingul Rusiei a fost pus sub supraveghere pentru o nouă retrogradare, informează Bloomberg.

"Şocul cauzat de scăderea preţului petrolului, alături de accesul limitat pe pieţele financiare internaţionale slăbesc economia şi cresc presiunea atât pe sector public, cât şi pe cel privat. Şocul preţului petrolului şi al deprecierii rublei vor slăbi perspectivele de creştere economică ale ţării pe termen mediu", se arată într-un comunicat al Moody’s.

Fitch a pus deja sub supraveghere negativă ratingul Rusiei, în timp ce Standard&Poor’s a anunţat că va decide în luna ianuarie dacă va retrograda ratingul de ţară al Rusiei în categoria "junk".

"Căderea în categoria "junk" nu ar avea un impact semnificativ asupra datoriilor companiilor din Rusia. Partea ironică este că multe dintre companiile de stat din Rusia se află deja sub sancţiuni, accesul lor pe pieţele străine fiind interzis, astfel că nu ar fi putut, oricum, să-şi refinanţeze datoria", a declarat Ian Hague, director al Firebird Management din New York.

Rusia se află în pragul unei recesiuni, după ce preţurile petrolului au scăzut cu peste 50% din luna iunie a anului trecut până în prezent. De asemenea, rubla s-a depreciat faţă de dolar cu 47% în ultimele şase luni, ca urmare a restricţiilor de finanţare şi a interdicţiilor pe exporturi impuse se Statele Unite şi Uniunea Europeană, pe fondul conflictului din Ucraina.

În aceste condiţii, banca centrală a Rusiei a crescut dobânda de politică monetară de şase ori din luna martie 2013 până în prezent, la 17%, şi a cheltuit 88 de miliarde de dolari pentru a susţine moneda naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici