Obama, întâlnire cu premierul grec în Biroul Oval: Austeritatea nu poate fi singura strategie în Grecia

Barack Obama a pledat joi pentru o politică de creştere economică în Grecia, afirmând alături de premierul Antonio Samaras că austeritatea nu poate fi unica strategie pentru a ieşi din criză.

289 afișări
Imaginea articolului Obama, întâlnire cu premierul grec în Biroul Oval: Austeritatea nu poate fi singura strategie în Grecia

Antonio Samara, Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele american şi Samaras, care s-au întâlnit în Biroul Oval joi după-amiază, au recunoscut importanţa reformelor de fond în Grecia, care este obiectul unui plan dur de asanare într-o încercare de scădere a gradului de îndatorare care a atins anul acesta 176 la sută din Produsul intern brut (PIB).

"Am încredere în premierul Samaras privind continuarea acestor reforme structurale", a afirmat Obama în faţa jurnaliştilor.

"Suntem de asemenea de acord asupra faptului că în faţa unor dificultăţi ca cele cu care se confruntă Grecia, nu putem considera că austeritatea este o strategie", a adăugat el, în contextul în care PIB-ul grec a scăzut cu un sfert în ultimii cinci ani sub efectul crizei.

"Este de asemenea important să ne concentrăm asupra creşterii economice şi creării de locuri de muncă, deoarece istoria a arătat că statele în creştere şi cu un grad ridicat de angajare (...) reuşesc mai uşor să reducă datoria faţă de state unde oamenii nu mai au speranţă", a mai spus preşedintele american.

"Vrem să facem în aşa fel încât grecii să vadă lumina de la capătul tunelului", a subliniat Obama, declarănd că i-a transmis oaspetelui său susţinerea puternică a Statelor Unite "într-un proces dificil".

Samaras, promiţând să "facă tot ceea ce este necesar" pentru a reforma structurile ţării sale, a evocat de asemenea importanţa "insistării asupra creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă, în special pentru tineri", în rândul cărora rata şomajului depăşeşte 60 la sută, a amintit el.

"Traversăm o perioadă foarte dificilă, sacrificiile acceptate de greci sunt enorme, dar nu vor fi zadarnice", a promis Samaras.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici