Referinţa BNR a coborât luni la 4,3806 lei/euro

Moneda naţională a rămas pe apreciere în prima parte a sesiunii interbancare de luni, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,3806 lei/euro, cu 1,54 bani mai redus faţă de nivelul de la finalul săptămânii trecute.

133 afișări
Imaginea articolului Referinţa BNR a coborât luni la 4,3806 lei/euro

Referinţa BNR a coborât luni la 4,3806 lei/euro (Imagine: Shutterstock)

În sesiunea de vineri, cursul a fost de 4,3960 lei/euro.

Totodată, paritatea pentru dolarul american a scăzut cu 1,35 bani, la 3,3538 lei/dolar. Cursul pentru francul elveţian a coborât de la 3,6102 lei/franc la 3,6053 lei/franc.

Cotaţiile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

La deschidere euro a fost cotat la 4,3800 - 4,3830 lei, respectiv cu 0,2 - 0,3 bani sub nivelurile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,3830 - 4,3850 lei/euro.

La jumătatea sesiunii schimburile se perfectau uşor peste 4,38 lei/euro.

Cursul de schimb a coborât spre 4,38 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de vineri, pe fondul recomandărilor unor bănci străine pentru cumpărarea obligaţiunilor emise de România.

Analiştii de la BNP Paribas şi Societe Generale recomandă investitorilor să cumpere obligaţiuni guvernamentale româneşti, anticipând o evoluţie pozitivă în piaţă şi scăderea randamentelor pentru titlurile aflate în circulaţie.

Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au urcat la 1,33 - 1,83% pe an, de la la 1,06 - 1,56% pe an. Creşterea a fost determinată de o reducere uşoară a lichidităţii din piaţa interbancară.

În acelaşi timp, randamentele pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână se plasau la 1,81 - 2,31%.

Potrivit dealerilor, surplusul de lichiditate este legat de nepotrivirea dintre maturităţile titlurilor de stat care vor fi emise şi cea a titlurilor care ajung la scadenţă în această lună. Astfel, o mare parte a sumelor scadente în aprilie este posibil să rămână în piaţă şi să nu fie reinvestită în titluri de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici