România, lider în UE la exporturile de grâu: Livrările au atins un total de 1.4 milioane de tone în ultima săptămână

Exporturile de grâu din UE au continuat să crească în perioada 1 iulie - 2 septembrie, la 3,9 milioane t, în creştere cu 20% faţă de anul, cu România principal exportator, conform datelor EU Crops Market Observatory citate de S&P Global Platts.

1276 afișări
Imaginea articolului România, lider în UE la exporturile de grâu: Livrările au atins un total de 1.4 milioane de tone în ultima săptămână

România, lider în UE la exporturile de grâu

UE a livrat 397.455 t de grâu în săptămâna încheiată pe 2 septembrie, comparativ cu 360.959 t livrate cu o săptămână mai devreme.

România rămâne principalul exportator al blocului, livrările de grâu atingând un total de 1,4 milioane t în perioada menţionată.

Franţa, principala putere agricolă a UE, este aşeptată să exporte 41% din totalul cantităţilor de grâu vândute din UE în perioada 2019-20. Exporturile totale de grâu franceze au atins 765.260 t în perioada 1 iulie - 2 septembrie, conform datelor Comisiei Europene.

Arabia Saudită a devenit principala destinaţie pentru grâul UE, importând 507.921 t grâu comun între 1 iulie şi 2 septembrie, peste volumele importate de Algeria, de 451.161 t. Algeria era, de obicei, cel mai mare cumpărător de grâu din UE.

Arabia Saudită a devenit o piaţă importantă pentru grâul european, cu o cotă de piaţă de 14%.

Se preconizează că UE va exporta 26,6 milioane t de grâu în 2019-20, în creştere cu 18% faţă de un an mai devreme, conform prognozelor Comisiei Europene.

În anul de comercializare 2018-19, exporturile totale de grâu din UE au fost de 22,4 milioane t.

Pentru luna august, preţurile la export de grâu FOB Franţa Rouen au fost în medie de 169 euro/tonă, comparativ cu 174 euro/t la Marea Neagră, conform datelor International Grains Council.

UE a revizuit recent producţiile pentru cultura de grâu din cauza condiţiilor meteorologice dificile din unele ţări.

Se preconizează că producţia totală de grâu în UE va atinge 143 milioane t în 2019-20, în creştere cu 10,4% faţă de anul precedent, conform prognozelor Comisiei UE.

Taguri:
grâu,
ue,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici