Spania şi Cipru, din nou retrogradate de Moody's. Ratingul Spaniei, la acelaşi nivel cu al României

Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat Spania, de la "A3" la "Baa3", pe ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, şi a revizuit calificativul suveran al Ciprului de la "Ba1" la "Ba3", marcând o agravare a crizei datoriilor din Europa.

1044 afișări
Imaginea articolului Spania şi Cipru, din nou retrogradate de Moody's. Ratingul Spaniei, la acelaşi nivel cu al României

Spania şi Cipru, din nou retrogradate de Moody's. Ratingul Spaniei, la acelaşi nivel cu al României (Imagine: Shutterstock)

Ratingul Spaniei din partea Moody's a ajuns astfel la acelaşi nivel cu cel al României, potrivit Bloomberg.

Calificativul Ciprului a rămas în categoria nerecomandată investitorilor.

Moodys'a a motivat retrogradarea Spaniei prin creşterea poverii îndatorării, problemelor economice şi accesului limitat la pieţele de capital. În privinţa Ciprului, agenţia a invocat posibila ieşire a Greciei din zona euro şi sprijinul suplimentar pe care statul ar trebui să-l asigure băncilor cipriote într-un astfel de caz.

Anunţul Moody's este în linie cu lipsa de încredere de pe pieţele financiare, unde temerile persistă în pofida planului de până la 100 de miliarde de euro anunţat la sfârşitul săptămânii trecute penttru băncile din Spania, a afirmat Clay Lowery, vicepreşedinte la Rock Creek Global Advisors din Washington.

"Pentru Moody's contează bonitatea celui împrumutat şi nu dacă obţii profit în urma unei investiţii. Îndatorarea Spaniei a urcat, cu mult mai multă datorie cu prioritate la plată, astfel că cel puţin probabilitatea unei încetări de plăţi s-a majorat de asemenea", a spus el.

Spania se află sub supraveghere pentru o nouă revizuire în scădere, în contextul pregătirilor pentru a împrumuta 100 de miliarde de euro de la statele zonei euro pentru recapitalizarea băncilor.

"Principalul motiv al retrogradării este, evident, nevoia ca guvernul Spaniei să ceară ajutor extern. În opinia noastră asta este un semn de vulnerabilitate", a spus Kathrin Muehlbronner, analist la Moody's.

Ţările membre G20 se vor întâlni pe 18-19 iunie în Mexic pentru a discuta criza din Europa. Reuniunea are loc după alegerile parlamentare programate duminică, 17 iunie, în Grecia. Scrutinul poate duce la ieşirea ţării din zona euro, dacă nu aduce la putere formaţiuni politice ce susţin respectarea măsurilor de austeritate asumate pentru ajutorul extern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici