Tensiunile geopolitice ar putea împiedica redresarea economiei Germaniei

Tensiunile geopolitice provocate de crizele din Ucraina şi alte regiuni ale lumii ar putea împiedica redresarea economiei Germaniei, cea mai mare din Europa, după contracţia de 0,2% înregistrată în trimestrul al doilea, potrivit Bundesbank.

88 afișări
Imaginea articolului Tensiunile geopolitice ar putea împiedica redresarea economiei Germaniei

Tensiunile geopolitice ar putea împiedica redresarea economiei Germaniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Perspectiva economiei germane s-a înrăutăţit la jumătatea anului, ca reacţie la ştirile internaţionale nefavorabile. Aşteptările din primăvară, de intensificare a activităţilor economice în a doua jumătate a anului 2014, sunt puse sub semnul îndoielii de datele actuale", se arată în raportul lunar publicat luni de Bundesbank, banca centrală a Germaniei, relatează Bloomberg.

Raportul include cel mai puternic avertisment venit până acum din partea Bundesbank, care iniţial considera că slăbiciunea economică din trimestrul al doilea va fi temporară, şi semnalează că estimările publicate în urmă cu două luni ar putea fi prea optimiste.

Înrăutăţirea perspectivelor din Germania, împreună cu absenţa creşterii economice în Franţa şi Italia în trimestrul al doilea, riscă să frâneze redresarea zonei euro, pe care Banca Centrală Europeană (BCE) încearcă să o susţină cu măsuri de stimulare fără precedent.

"Sunt semne că zona euro va relua redresarea economică după stagnarea din trimestrul al doilea, chiar dacă nu va atinge probabil estimările din primăvară", potrivit Bundesbank.

Instituţia avertizează că tensiunile din estul Europei ca rezultat al conflictului din Ucraina, precum şi din alte regiuni ale lumii, vor avea impact asupra încrederii oamenilor de afaceri.

Bundesbank a prognozat în iunie că economia Germaniei va avansa cu 1,9% în acest an şi cu 2% în 2015. Următoarele previziuni economice al Bundesbank vor fi anunţate în decembrie.

BCE anticipeacă că zona euro va înregistra în 2014 o creştere economică de 1%, iar anul viitor de 1,7%. Banca va publica estimări revizuite pentru zona euro în luna septembrie.

După ce Uniunea Europeană a redus luna trecută accesul Rusiei la finanţare şi la tehnologie avansată, iar autorităţile de la Moscova au interzis o parte din importurile agricole din regiune, preşedintele BCE Mario Draghi a avertizat că riscurile geopolitice sporite ar putea afecta negativ economia.

PIB-ul Germaniei s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al doilea, după o creştere de 0,7% în trimestrul precedent.

Indicele privind climatul de afaceri calculat de institutul german Ifo a scăzut în iulie pentru a treia lună consecutiv.

Pentru a susţine redresarea zonei euro şi accelerarea inflaţiei, care se află la mai puţin de un sfert din ţinta de aproape 2% stabilită de BCE, instituţia a prezentat în iunie măsuri care includ dobândă negativă la depozite şi lichidităţi la dispoziţia băncilor. Draghi nu exclude nici achiziţii de obligaţiuni garantate prin active şi suplimentarea lichidităţilor din piaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici