Ungaria elimină comisioanele la retragerile de la bancomate de până la 500 euro de pe lună

Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege care elimină începând de la 1 februarie comisioanele bancare pentru două retrageri pe lună de la bancomate totalizând până la 150.000 de forinţi (circa 500 de euro), nivelul salariului mediu din Ungaria, potrivit Portfolio.

756 afișări
Imaginea articolului Ungaria elimină comisioanele la retragerile de la bancomate de până la 500 euro de pe lună

Ungaria elimină comisioanele la retragerile de la bancomate de până la 500 euro de pe lună (Imagine: Shutterstock)

Măsura va costa instituţiile de credit 42 de miliarde de forinţi (141 milioane de euro), a declarat secretarul Ascociaţiei Băncilor din Ungaria, Levente Kovacs.

Băncile vor trebui să asigure un serviciu gratuit, dar să plătească taxe pentru acesta, întrucât nu vor mai putea transfera clienţilor taxa de 0,6% impusă de guvern asupra tuturor tranzacţiilor financiare.

"Este ca şi cum statul ar impune o taxă celor care lucrează în folosul comunităţii", a spus Kovacs.

Încurajarea retragerilor de numerar de la bancomate ar putea limita şi extinderea plăţilor prin card, în pofida faptului că plăţile electronice ajută economia să devină mai transparentă.

Băncile vor găsi, probabil, o modalitate de a tranfera povara financiară din nou asupra clienţilor, prin majorarea altor comisioane, notează publicaţia ungară.

Pentru a putea beneficia de retragerile fără comisioane, clienţii băncilor trebuie să înregistreze o cerere la instituţia de credit, online sau scris, până la 20 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici