Zona euro a aprobat furnizarea unei noi tranşe de împrumut Greciei

Grecia a adoptat toate reformele incluse în primul pachet de măsuri convenite cu creditorii din zona euro, ceea ce permite ca Atena să primească viitorarea tranşă de împrumut, de 2 miliarde de euro, a declarat sâmbătă preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, transmite Reuters.

357 afișări
Imaginea articolului Zona euro a aprobat furnizarea unei noi tranşe de împrumut Greciei

Zona euro a aprobat furnizarea unei noi tranşe de împrumut Greciei (Imagine: Shutterstock)

Statul elen are nevoie de cele 2 miliarde de euro pentru plata salariilor angajaţilor din sectorul public şi achitarea unor arierare.

Fondurile fac parte din programul de susţinere financiară în valoare de 86 de miliarde de euro convenit în vară de autorităţile elene şi reprezentanţii zonei euro.

Secretarii de stat din Ministerele de Finanţe ai ţărilor din zona euro au analizat sâmbătă progresele realizate de Grecia în adoptarea reformelor.

”În baza ultimelor informaţii, reprezentanţii zonei euro au fost de acord că autorităţile din Grecia au finalizat primul set de reforme şi măsurile din sectorul financiar care sunt esenţiale pentru succesul procesului de recapitalizare”, a spus Dijsselbloem.

El a arătat că au fost create condiţiile pentru aprobarea oficială în board-ul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), luni, a furnizării tranşei de 2 miliarde de euro.

Parlamentul Greciei a aprobat joi reformele necesare deblocării noii tranşe de ajutor financiar internaţional. Legea include reglementări privind arieratele fiscale şi confiscarea locuinţelor în cazul neplăţii ratelor la credite.

Acordul reprezentanţilor Ministerelor de Finanţe din zona euro va permite ESM să ia decizii de la caz la caz pentru transferarea banilor necesari recapitalizării sectorului bancar elen.

ESM a alocat deja cele 10 miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor din Grecia, iar necesarul este estimat la 6-9 miliarde de euro, a declarat vineri un oficial din zona euro.

Testele de stres ale BCE au arătat că cele mai mari patru bănci din Grecia, respectiv NBG, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank, toate cu operaţiuni în România, au un deficit de capital de 4,4 miliarde de euro în scenariul de bază şi de 14,4 miliarde de euro în condiţii adverse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici