COMENTARIU Lelia Munteanu. Israelul politic: 5 scenarii de groază

2042 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Israelul politic: 5 scenarii de groază

Într-o perioadă electoralistă ca asta - patru rânduri de alegeri în doi ani şi nu e deloc exlus să urmeze al cincelea - poţi înţelege de ce, în noiembrie 1952, Einstein a refuzat preşedinţia Israelului. (Ilustraţia de mai sus aparţine iscusitului Eytan Hendel). 

Încercând să răspundă la întrebarea „Cum ieşim din încurcătură", Yuval Karni prezintă în cotidianul Yediot Ahronot 5 scenarii post-alegeri de groază:

1. Guvern Netanyahu: Likud plus Shas plus Yahadut HaTora plus Yamina plus HaZionut HaDatit plus doi dezertori egal 61 de mandate, minim necesarl. E o variantă de extremă dreaptă, o schimbare la faţă a ţării, care ar deveni un stat religios, cu un guvern foarte fragil care va putea menţine cu greu o majoritate în Parlament.

2. Guvern Netanyahu cu sprijinul Raam  (Lista Arabă Unită): aceiaşi de mai sus plus Raam egal 64 mandate. Scenariu quasi-imposibil, fie şi pentru că liderul Raam, Mansour Abbas, nu va accepta în ruptul capului anexările cerute de liderul Yamina, Naftali Bennett.

3. Guvern fără Netanyahu: Yesh Atid plus Kahol Lavan plus Yamina plus Avoda plus Yisrael Beiteinu plus Tikva Hadasha plus Mertez egal 62 mandate. Variantă posibilă, cu condiţia să se ajungă la o înţelegere privind cine va fi premier. Ceea ce înseamnă o crâncenă luptă de orgolii între liderii partidelor. Lapid, Bennett, şi Saar în aceeaşi barcă? Dacă Lapid, şeful Yesh Atid, ar ceda - ar putea s-o facă, deşi are 18 mandate - Lieberman (şeful Yisrael Beiteinu) sau chiar Gantz (şeful Kahol Lavan), care au la un loc cel puţin tot atâtea mandate cât Saar şi Bennett, nu e sigur că vor accepta, chiar dacă astăzi s-a vehiculat ideea de a fi propus Gantz prim ministru.

4. Guvern fără Netanyahu: Yesh Atid plus Shas plus Kahol Lavan plus Yahadut HaTora plus Yamina plus Avoda plus Tikva Hadasha plus Meretz) egal 66 mandate. Un ghem de concepţii politice dintre care unele diametral opuse. 

5. Încă un tur de alegeri.

Sâmbătă e Ajunul de Pesah. Sărbătoarea va dura o săptămână, până pe 3 aprilie (4 aprilie, la Ierusalim).

Pe 31 martie, preşedintele Reuven Rivlin va primi rezultatele oficiale ale alegerilor. Pe 5 aprilie încep consultările cu toţi şefii de partide, care îi vor dezvălui Preşedintelui pe cine recomandă în funcţia de prim ministru. (Tot pe 5 aprilie, începe etapa audierii martorilor în procesul lui Bibi).

Pe 6 aprilie - depunerea jurământului în noul Parlament.

Pe 7 aprilie e ultimul termen în care Rivlin e obligat să-l însărcineze pe unul dintre parlamentari cu formarea guvernului.

Pe 5 mai expiră cele 28 de zile pentru formarea Guvernului (se pot obţine încă două săptămâni de prelungire).

Pe 19 mai expiră eventuala prelungire a termenului. În cazul în care nu s-a format un Guvern, un număr de 61 de parlamentari pot să-i ceară preşedintelui încredinţarea formării guvernului unui candidatului votat de cei minim 61. Acesta, unul dintre cei 120 de parlamentari, are la dispoziţie 21 de zile să formeze un guvern.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici