COMENTARIU Lelia Munteanu: Biden îl lasă deocamdată pe Netanyahu cu ochii-n soare

8197 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Biden îl lasă deocamdată pe Netanyahu cu ochii-n soare

COMENTARIU Lelia Munteanu

Azi-dimineaţă, pe Canalul 13 - o discuţie cu unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi jurnalişti şi autori de documentare israelieni, Zvi Yehezkeli (foto), un temeinic cunoscător al spaţiului arab şi persan. Îl urmăresc cu interes, chiar dacă opiniile noastre nu se întâlnesc  totdeauna (de pildă în privinţa Acordului nuclear semnat cu Iranul de preşedintele Obama în 2015).    
“Constituie administraţia Biden un pericol pentru Israel?” a fost prima întrebare. Răspunsul lui Yehezkeli: “De la investirea lui Biden am observat nişte paşi, o altă energie în privinţa Orientului Mijlociu. Nu numai că Biden îngheaţă tranzacţia F-35 cu Emiratele (punerea în aplicare a tranzacţiei semnate de Trump, pentru avioanele de luptă F35, cu o oră înainte încheierea mandatului, a fost suspendată de Biden, pe motivul că e vorba despre o verificare de rutină şi nu de intenţia de a o anula, n.m.), dar are şi un ton apologetic faţă de mustrările iraniene. Evident, iranienii cer deja scoaterea celor din Mişcarea Huthi de pe listele de terorişti din Yemen, vorbesc despre drepturile omului în Arabia Saudită şi pot ajunge şi la Sahara, la acordul Israelului cu Maroc şi chiar la Sudan. Foarte îngrijorător!”.
 
Interlocutorul mai pune o întrebare ţintită: “Crezi că această tranzacţie (cu avioanele F-35, n,m.) a fost motivaţia principală de a semna cu noi, iar acum, dacă nu vor primi avioanele, pacea dintre noi va fi mai rece?”.
 
Răspunsul lui Yehezkeli: “Un lucru e clar - toate acordurile, cu Emiratele, cu Bahrein, cu Maroc şi cu Sudan, n-au apărut din neant. Trump a avut grijă ca fiecare acord să vină la pachet cu un stimulent pentru fiecare ţară. A avut grijă să atingă, pentru fiecare ţară, un punct sensibil şi să-i rezolve o problemă. Marocului i-a rezolvat problema Saharei de Vest şi i-a oferit acorduri economice, Sudanul a fost scos de pe lista ţărilor teroriste şi astfel a reintrat în rândul lumii, iar Emiratelor le-a dat tranzacţia cu F-35. Probabil că vor începe în acest sens nişte discuţii între America şi Israel. Biden, ca şi Obama, îl lasă deocamdată pe Netanyahu cu ochii-n soare şi nu se grăbeşte să-i răspundă la telefon, ceea ce ar putea crea probleme în încercările de convingere ale Israelului. Asta ar putea determina o răcire a relaţiilor dintre Israel şi Emirate, dar, nu poate fi vorba de anularea Acordului (de normalizare a relaţiilor, n.m.)”.
 
Convins că totul în Orientul Mijlociu “se rezumă la problema iraniană”, iar ceea ce contează acum e ce fel de acorduri va face Biden cu Iranul (noul preşedinte al Americii a anunţat că doreşte să repună îm discuţie Acordul Nuclear), Zvi Yehezkeli explică: “Din punctul lor de vedere, răbdarea dă roade. După cum a spus Khomeini (fostul Lider Suprem, predecesorul ayatollahului Khamenei, n.m.), un judoka curajos ştie să cadă, ca să se ridice. Problema principală e că Acordul Nuclear nu este numai un acord nuclear, este şi un acord care permite Iranului să facă ce vrea în Orientul Mijlociu, să aibă rachete balistice şi unităţi teroriste. Asta e ce ne interesează, pentru că, sub egida Acordului, Iranul a ajuns deja la graniţa noastră de nord. Tot ce aşteaptă acum Iranul este ca robinetul de bani să se redeschidă. Deocamdată, iranienii îl iau în balon pe Biden şi deţin supremaţia aplicând tactica de bazar persan, ceea ce va facilita revenirea la vechiul acord americano-iranian. Înseamnă că Iranul îşi va reveni, îşi va recâştiga puterea şi se va întoarce la planurile sale. O veste nu tocmai bună pentru noi (…). Ceea ce ne-am permis până acum, de exemplu cazul Fakhrizadeh (Mohsen Fakhrizadeh, creierul programului nuclear iranian, asasinat anul trecut în noiembrie cu o mitralieră controlată prin satelit, n.m.),  va fi mai problematic de aici încolo. Şi, astfel, Iranul devine iarăşi o problemă de existenţă pentru Israel”.
 
Revine, în finalul dialogului problema relaţiei Israel – Statele Unite. “Crezi că prim ministrul nostru e omul cel mai potrivit să conducă Israelul în faţa noii conduceri americane? Crezi că poate, aşa cum afirmă, să lucreze cu oricine, sau crezi că, în noua conducere a lui Biden, Netanyahu e <însemnat>?”. 
 
Răspunsul lui Yehezkeli: “Hm, m-ai băgat în politică… Am să încerc să nu mă eschivez de la răspuns. După mine, Netanyahu ar trebui să se bazeze pe punctele pozitive ale relaţiei. În principiu, cred că prim ministrul nostru s-a cam <consumat> în faţa americanilor, din cauza susţinerii directe a lui Trump. Ei ştiu că Netanyahu e în prag de alegeri şi nu vor să-l ajute. Când, Obama - adică OBiden - vrea să ajute, o face. Când vrea să distrugă, ştie al naibii de bine cum să o facă. Mie mi se pare că, deocamdată, americanii sunt puşi pe <deconstrucţie>, în ceea ce-l priveşte pe Netanyahu”.  
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici