COMENTARIU Lelia MUNTEANU: "Dictatorule, nu te întoarce!"

1904 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia MUNTEANU: "Dictatorule, nu te întoarce!"

COMENTARIU Lelia MUNTEANU: "Dictatorule, nu te întoarce!"

Cele mai spectaculoase imagini de astăzi din Israel au fost cu elicopterul care îi transporta pe premier şi consoartă de la reşedinţa din Ierusalim la Aeroportul din Tel Aviv, un oraş blocat de protetatari. 

Pentru că zilele trecute protestatarii îl comparaseră cu Ceauşescu - Mă comparaţi cu Ceauşescu? Îmi doriţi soarta lui?, a fost replica lui Netayahu – s-a încercat o distragere a atenţiei cu un elicopter care a decolat de pe pista Spitalului Hadassah, ca aparatul în care se afla prim ministrul să decoleze de la Knesset (Parlamentul israelian).

Protestele s-au întins şi pe Mediterana, unde o flotilă de ambarcaţiuni a desfăşurat bannere imense, vizibile şi din avion, cu mesajul "Dictator, al tahzor" (Dictatorule, nu te întoarce!).

Planificată pentru ora 13.30, cu delegaţia oficială prezentă în aeroport cu noaptea în cap ca să evite blocajele, cursa preşedintelui a decolat spre Roma abia în jurul orei 15.30. E drept că, odată ce-a aterizat pe aeroport, şeful Executivului a trebuit să poarte acolo o convorbire cu Secretarul de Stat american al Apărării, Lloyd Austin, care n-a mai apucat să ajungă în oraş, dialogul cu omologul său şi cu oficiali israelieni fiind purtat tot în incinta aeroportului.

Deşi există un singur punct pe agenda vizitei sale în Italia – întâlnirea cu premierul, doamna Giorgia Meloni, Regele Bibi a ţinut să-şi prelungească şederea la Roma întreg weekendul (în Israel, săptămâna de lucru începe duminica). Explicaţia cea mai plauzibilă e că a dorit să aniverseze romantic cei 32 de ani de căsătorie cu Sara (foto), printre pinii grădinii Borghese sau aruncând cu shekeli în Fontana di Trevi şi punându-şi o dorinţă. Nu e greu de ghicit care-ar putea fi.

La ora la care premierul îşi lua zborul, in Beersheba, oraşul universitar din deşertul Negev, ieşiseră în stradă profesorii, studenţii şi personalul medical, astfel încât televiziunile au împărţit ecranul în două: declaraţia lui Netanyahu la scara avionului şi scandările celor din Beersheba.

Chiar dacă prezenţa în stradă a fost greu de gestionat, iar poliţiştii n-au avut răgaz să descalece de pe cai, lucrurile s-au desfăşurat civilizat în Ziua Rezistenţei Împotriva Dictaturii, iar forţele de ordine n-au folosit, ca până ieri, instrumentele din dotare:  tunurile cu apă, gazele lacrimogene, grenadele paralizante.

În loc ca obedientul, sinistrul ministru de Interne Itamar Ben-Gvir să-l felicite, l-a demis pe şeful Poliţiei din Tel Aviv, din simplul motiv că fiul cel mic şi patetic, împlicat în politică, al soţilor Netanyahu, Yair,  a twitterit toată ziua că poliţia a trecut de partea "anarhiştilor".

Marele Bibi n-ar fi făcut greşeala să dea pe tavă protestatarilor un erou-martir. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici