COMENTARIU Lelia Munteanu: Graniţele Israelului rămân închise. Norocul României

2828 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Graniţele Israelului rămân închise. Norocul României
Disperarea te învaţă: comercianţilor care, deocamdată, în Israel, n-au voie să-şi deschidă prăvăliile, le-a venit o idee ingenioasă, pe baya permisiunii pentru takeaway acordată restaurantelor. Magazine de incălţăminte, îmbrăcăminte, parfumerie, papetărie şi te miri ce stau toate cu uşa deschisă, blocată doar de un scaun sau o bandă adezivă. Vânzătorii fac naveta între client, marfă şi casa de marcat. Rezultă o imagine… inedită, cu oameni probând încălţăminte şi haine în stradă. Această nouă formă de comerţ n-a fost încă amendată şi nici nu cred că va fi. 
 
Şedinţa de guvern de ieri pe tema deschiderii şcolilor s-a încheiat fără nici un rezultat. Echipa de experţi a reuşit să-i sperie pe decidenţii politici cu pronosticuri apocaliptice în cazul în care ar reporni învăţământul. Pe de altă parte, a ţine departe copiii de şcoală aproape un an de zile (cazul tuturor celor de clasele V-X) e şi asta o catastrofă. 
Scenariile apocaliptice sunt întărite şi de rata foarte mică de vaccinare a tinerilor. Cei cu vârste cuprinse între 16 şi 40 de ani, s-au prezentat la vaccinare în proporţie de 30-38 la sută. 
 
De duminică la ora 7, când a fost ridicat lockdown-ul, Knesset-ul a menţinut, totuşi, pentru următoarele două săptămâni, restricţiile de intrare şi ieşire din Israel (foto Tomer Neuberg - aeroportul Ben Gurion). Cetăţenii nici n-ar avea cu să se deplaseze, decât eventual cu o cursă aeriană privată (9.000 de dolari/persoana până la Larnaca, de pildă). Dar şi “zburătorii” cu dare de mână au nevoie de aprobarea unei comisii ad hoc. Derogări - numai în situaţii speciale:
 
  • tratament medical care nu poate fi amânat;
  •  înmormântarea unei rude de gradul întâi;
  • citaţie la înfăţişare într-un process;
  • participare la un eveniment sportiv de importanţă naţională;
  • participare la un eveniment esenţial al Ministerului de Externe;
  •  cazuri umanitare.
Călătoriile de afaceri nu vor fi permise. 
 
Noroc că liderii politici din România nu ţin cont de părerea experţilor (câţi or fi fiind). Dacă Israelul, care a trecut de 3 milioane de vaccinaţi, e  extrem de parcimonios când vine vorba despre relaxare, România - cu 856.322, la o populaţie de vreo două ori mai mare (tot nu ştim exact câţi suntem) - se amăgeşte statistic, testând puţin şi bucurându-ne că scade numărul pozitivilor. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici