COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel: a treia doză de vaccin - chiar acum?

Discuţii aprinse în Israel pe tema administrării, în regim de urgenţă, a celei de-a treia doze de vaccin.

2297 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel: a treia doză de vaccin - chiar acum?

COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel: a treia doză de vaccin - chiar acum?

O minoritate solidă, alcătuită însă exclusiv din specialişti neînregimentaţi politic, consideră că demersul e hazardat. Dacă Operaţiunea "A treia doză" a şi început, şi se adresează deocamdată celor cu deficit imunitar (suferinzi de boli cornice grave şi bolnavi cu transplant de organe), are o justificare medicală. Pentru restul populaţiei vaccinate cu rapel, o a treia doză în acest moment nu are nici o logică ştiinţifică, fără o bază suficientă de informaţii (teste serologice, anticorpi).

Compania Pfizer elaborează un studiu pe această temă, dar încă nu a dat publicităţii nici un rezultat. Şi marele spital Tel HaShomer din Tel Aviv lucrează la un astfel de studiu, dar valoarea acestuia va fi limitată, fiindcă subiecţii sunt propriii angajaţi, oameni sunt 67 de ani şi în principiu sănătoşi dacă muncesc.

De ce atunci această grabă pentru a administra tuturor a treia doză? (Doar fiindcă aproape un milion şi jumătate de doze expiră curând şi ar suna rău să se spună că au fost aruncate la gunoi?).

O a treia doză va fi, cel mai probabil, necesară. A spus-o şi Albert Bourla, CEO-ul companiei Pfizer. Poate că doar sintagma "a treia doză" e incorectă. Ca mai toate vaccinurile antivirale, primul vaccin din viaţă trebuie administrat în două doze. Iar dacă, aşa cum afirma Bourla, vaccinul antiCovid-19 va merge pe modelul celui antigripal - o nouă doză va trebui administrată o dată la un an sau doi, în funcţie de mutaţiile SARS-CoV-2, sunt de părere epidemiologii de la Ierusalim.

De altfel, compania producătoare a anunţat că lucrează la un vaccin  reactualizat, care va fi gata la sfârşitul anului sau la începutul lui 2022.

Inutilitatea unei a treia doze în acest moment e argumentată şi de cercetarea întreprinsă de prof. Gili Regev-Yochai, directoarea Unităţii de Prevenire şi Control al Infecţiilor de la Centrul Medical Sheba: doar 0.07 dintre cei vaccinaţi cu două doze s-au recontaminat cu Covid-19. Concluzia: eficacitatea vaccinului scade de la 95 la sută (tulpina originară) la 88 la sută (tulpina indiană, zisă delta). În materie de vaccinuri, o eficacitate de 88 la sută e considerată excelentă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici