COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel – economia, o sperietoare mai mare decât covidul

De săptămâna viitoare, repornesc trenurile şi se redeschid teatrele.

3412 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel – economia, o sperietoare mai mare decât covidul

COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel – economia, o sperietoare mai mare decât covidul

Guvernatorul Băncii Israelului (al cincelea, care ocupă această poziţie din 1991) e Amir Yalon (56 de ani), având dublă cetăţenie israeliano-americană (foto, alături de preşedintele Reuven Rivlin). Distinsul profesor de economie a fost desemnat de premierul Netanyahu în decembrie 2018, după ce predecesorul său, doamna Karnit Flug, şi-a încheiat cei cinci ani de mandat.
 
Mi-am amintit de prof. Amir Yalon, citind că Banca Israelului preconizează, până la sfârşitul anului, o rată a şomajului de 8 la sută. Actualmente rata şomajului e de 21 la sută, iar presa economică  consideră că Banca Centrală e excesiv de optimistă.
 
Argumentaţia celor de la "Globes" se bazează pe faptul că, la 30 martie, prim ministrul promisese ajutoare de 80 de miliarde de shekel, plusând pe 1 iunie cu încă 22 de miliarde de shekeli (1 shekel e echivalent cu 0.26 euro). Însă, până la sfârşitul lui mai, s-au acordat ajutoare în valoare de doar 33 miliarde. Această politică guvernamentală de promisiuni financiare amânate sau neonorate induce nesinguranţă şi neîncredere în mediul economic şi - avertizează analiştii - va genera falimente în lanţ, prin urmare o rată a şomajului mult peste aşteptări.
 
Ieri s-a întrunit Cabinetul pe tema coronacrizei şi a anunţat o nouă etapă de relaxări - de săptămâna viitoare (care începe duminică) se va da drumul trenurilor şi undă verde manifestărilor culturale, inclusiv teatrelor (cu maximum 250 de spectatori) - dovadă că, deşi oficiali ai Ministerului Sănătăţii declaraseră că ţara se confruntă cu al doilea val al epidemiei (coeficientul de risc e peste 16), economia a devenit o îngrijorare care le depăşeşte pe toate celelalte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici