COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel - marea relaxare de dinaintea alegerilor

Nu pentru toţi antreprenorii din Israel marea relaxare e o binecuvântare. Multe prăvălii, restaurante şi cafenele nu s-au redeschis. Multe n-au rezistat. E trist să te plimbi pe străzi, printre obloane închise.

1420 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel - marea relaxare de dinaintea alegerilor

COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel - marea relaxare de dinaintea alegerilor

Datele Corona sunt foarte bune. Întrebarea e cum va fi situaţia peste vreo două săptămâni, după marea relaxare, dar şi 65 la sută din populaţie imunizată (5 milioane de vaccinaţi cu ambele doze şi 800.000 de foşti bolnavi de Covid-19).

Tot mai numeroase instituţii sau reţele comerciale le cer angajaţilor să se vaccineze. Nu se aşteaptă vreo lege in acest sens (care, oricum, nu cred ca va fi aprobată, poate doar pentru personalul din Sănătate şi Învăşământ; de menţionat că acum câteva sute de şcoli şi grădiniţe sunt în carantină din cauza unor cadre didactice sau copii testaţi pozitiv, ceea ce obligă pe unul dintre părinţi să rămână acasă).

În context, cei care nu vor să se vaccineze presează policlinicile să li se facă un test serologic, sperând că astfel vor scăpa de vaccin, dacă testul iese pozitiv. Şi nu puţini ies pozitivi. Cotidianul economic Calcalist a prezentat, pe 4 martie, informaţia pe surse că în laboratorul policlinicilor din reţeaua Leumit, 36.1 la sută dintre cei testaţi serologic sunt pozitivi.  În urmă cu câteva luni, procentul era estimat la nu mai mult de 10 la sută. Imunitatea de turmă creşte. Ministerul Sănătăţii vrea totuşi să  îngrădească aceste testări, pentru că nivelul de anticorpi la Covid-19 este mult mai mare la vaccinaţi decât la cei care au trecut prin boală.

Vin alegerile (pe 23 martie) şi premierul Netanyahu insistă să se arunce din nou populaţiei bani din elicopter. Procurorul General, Avichai Mandelblit, se opune considerând demersul ceea ce şi este cu două săptămâni înainte de scrutin - mită electorală. La o întrevedere cu oamenii de afaceri care ar trebui să primească ajutoare financiare, prim ministrul i-a îndemnat sa protesteze in fata Tribunalului din Ierusalim. Îndemnul e comparat de presă cu... îndemnul la insurecţie al lui Donald Trump.

Altminteri, ca de obicei în campanie, Marele Bibi e neobosit: aleargă de la o întrunire la alta, bea cafele peste cafele, ba în corturile beduinilor din sud, ba în ale celor din nord. Sondajele arată că partidul său, Likud,  are mare nevoie de votul arabilor.

Între timp, şefa DSP-ului israelian, doamna Sharon Alroy-Preis, profeţeşte catastrofe după renunţarea la lockdown.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici