COMENTARIU Lelia Munteanu: Politicul îngenunchează ştiinţa

2088 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Politicul îngenunchează ştiinţa

COMENTARIU Lelia Munteanu: Politicul îngenunchează ştiinţa

„Facem aceleaşi greşeli ca în primul lockdown” a declarat, într-un interviu acordat cotidianului Yedioth Ahronoth, fostul director general în Ministerul Sănătăţii de la Ierusalim. Yaacov Bar-Siman-Tov. N-a intrat însă în detaliile acestei concluzii, dar nu e greu de înţeles că, aşa cum se întâmplă în marea majoritate a statelor de aproape un an de zile, politicul îngenunchează ştiinţa. 
 
Strategiile anticorona ale epidemiologilor sunt ajustate de autorităţi şi recroite după propriile interese politice. Dar jocul cu covidul are regulile lui. Stăvilirea bolilor infecţioase în general cere măsuri simple, care nu pot fi nici interpretate, nici nuanţate. Cale de mijloc, oricât s-ar căuta, nu există. Politicienii cred că pot negocia cu covidul şi se miră când nu le iese. Experimentele se plătesc în vieţi omeneşti.  
 
Dr. Ronni Gamzu, strategul israelian anticorona, predă în această săptămână funcţia următorului ţap ispăşitor. În bilanţul pe care l-a prezentat public, aceeaşi idee: „politicul a învins” ştiinţa. „Semaforul s-a defectat” - autorităţile au tergiversat aprobarea modelului anticorona, până când acesta a devenit irelevant. „Contractul nu a fost respectat” - e vorba despre neîncrederea populaţiei în măsurile Executivului: pe de o parte, politicienii au sabotat experţii, astfel încât restricţiile n-au dat rezultatele aşteptate, iar pe de altă parte polpulaţia a sabotat măsurile, din lipsă totală de încredere.
 
Singurul succes fără nuanţe al dr. Gamzu a fost construirea unui sistem solid de anchetare epidemiologică. Cât priveşte mărirea capacităţii de testare, a crescut la 100.000 de teste pe zi, însă şi aici politicul trage sfori. O zi cu 35.000 de teste e socotită una bună. De regulă, se fac în jur de 20.000, iar la sfârşit de săpătmână mai puţine. (Altminteri, a apărut şi în Israel o tendinţă anti-testare. Oamenii îşi spun că, dacă n-au simptome sau au unele uşoare, nu are rost să se mai testeze. N-ar face decât să-şi pună existenţa pe hold on pentru două săptămâni, fără certitudinea că asta va rezolva ceva pe plan naţional şi că nu va rămâne în continuare totul închis). 
Ultima idee gogonată a autorităţilor de la Ierusalim e o lege pentru obligativitatea vaccinării anti Covid-19, în condiţiile în care nu sunt interesaţi să aplice legi anticorona deja existente - de pildă carantinarea zonelor roşii. 
 
Am convingerea că Netanyahu e printre puţinii lideri din lume care ar putea învinge covidul, dacă momentan n-ar avea interesul politic să-l manipuleze. 
 
Cât priveşte premierul alternativ, actualmente ministru al Apărării, Benny Gantz, e prea slab şi lipsit de experienţă. Ieri, de pildă, în Knesset, i s-a adresat direct lui Netanyahu, acuzându-l de lipsa Bugetului: „Nu m-am alăturat coaliţiei tale să devin complice în crima economică şi socială împotriva cetăţenilor israelieni. Nisipul din clepsidra Bugetului e pe sfârşite”. Bine gândit, frumos spus, dar fără efect. Fapt pentru care i s-a recomandat să ia lecţii de la duri: „When you have to shoot, shoot, don't talk!”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici