COMENTARIU Lelia Munteanu: Prin tăcere sau remarci aberante, politicienii pun gaz peste focul protestelor. Teamă de o mutaţie israeliană a SARS-CoV-2

3004 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Prin tăcere sau remarci aberante, politicienii pun gaz peste focul protestelor. Teamă de o mutaţie israeliană a SARS-CoV-2

COMENTARIU Lelia Munteanu: Prin tăcere sau remarci aberante, politicienii pun gaz peste focul protestelor. Teamă de o mutaţie israeliană a SARS-CoV-2

În orăşelul ultraortodocşilor Bnei Brak (la 7 kilometri nord-est de Tel Aviv) s-a dezlănţuit iadul. Lupte de stradă cu poliţiştii, de o violenţă fără precedent. Se apropie Tu Bishvat, Anul Nou al Pomilor (27-28 ianuarie), şi oamenii au început petrecerile, spre exasperarea forţelor de ordine. 
 
Protestatarii - cu pietre şi foc, poliţiştii - cu grenade paralizante şi focuri de avertisment. Însă ultrareligioşii, mânioşi că nu sunt lăsaţi să-şi ţină adunările de contaminare, au o armă imbatabilă: susţinerea politică. 
 
Ieri avusese loc o şedinţă de urgenţă la primăria din Bnei Brak, în care primarul - cu aere de şef  de stat în stat - a cerut nici mai mult nici mai puţin decât alungarea Poliţiei din oraş. Yaakov Litzman (fostul ministru al Sănătăţii, actualmente al Construcţiilor) a pus gaz pe foc, elogiind  populaţia „paşnică” şi avertizând că, în ritmul acesta, aşezările religioase vor fi… atacate cu aviaţia! 
 
Ciocnirile sângeroase care au izbucnit ieri au un pretext: pentru a respecta stricteţea lockdownului, Poliţia  schimbase tactica în urmă cu două zile şi nu mai lupta să-i scoată pe elevi din şcoli, ci îi împiedica dimineaţa să intre. 
 
Yehuda Meshi-Zahav, liderul ZAKA, s-a declarant oripilat de politizarea molimei: „Unui primar cu 37 la sută pozitivi în comunitate îi arde de manifestaţii! Ca pe Titanic: oamenii mor, dar se discută despre ce vals să se cânte. Şi în vremea Holocaustului erau rabini care spuneau să nu fugă nimeni că totul va fi bine. Şi ştim cum au ars oameni de vii”.
Autorităţile se tem (pe lângă mutaţia britanică, identificată acum la aproximativ 40 la sută dintre pozitivi) şi de o eventuală mutaţie israeliană. Oriunde în lume e posibil, acolo unde numărul de pozitivi o ia razna. În Israel a luat-o razna din cauza ultrareligioşilor. În aşezările lor, rata de contaminare e foarte propice pentru dezvoltarea de noi mutaţii. (Nu orice mutaţie creează o tulpină nouă. E nevoie de mai multe mutaţii pentru a se obţine o tulpină nouă, cu calităţi îmbunătăţite).
 
Per total, în Israel statisticile Corona se îmbunătăţesc foarte lent, dar nu  conform aşteptărilor prim ministrului Netanyahu, care le-a promis oamenilor că de Pesah (27 martie - 4 aprilie) vor sărbători în familie. E foarte greu de pronosticat ce va fi în martie, înainte de alegerile anticipate din 23. Şi e greu de crezut că Bibi o va ţine într-un lockdown prelungit tocmai în campanie electorală. Dar, dacă ne îl relaxează, riscă al patrulea val de pandemie taman de alegeri. Poate chiar asta vrea, dacă merge pe ideea de amânare a scrutinului. 
 
Între timp, cotidianul Yedioth Aharonoth informează că Germania dă vina pe Israel pentru că nu are destule vaccinuri. Ziarul Frankfurter Allgemeine şi canalul TV Tagesschau, spre satisfacţia conspiraţioniştilor, acuză Israelul că, în schimbul vaccinul, a furnizat companiei Pfizer date cu caracter personal ale populaţiei. O minciună sfruntată: Israelul a furnizat şi furnizează în continuare date statistice generale, fără nici o posibilitate de identificare individuală. Acest lucru îi confer, e drept, întâietate la livrări, dar dozele au fost plătite mai scump decât le-a achiziţionat Uniunea Europeană. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici