COMENTARIU Lelia Munteanu: Sfoara speranţei

700 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Sfoara speranţei

Papa Francisc a vizitat o supravieţuitoare a Holocaustului. Doamna Edith Bruck (care, pe 3 mai, va împlini 90 de ani) a trecut prin trei iaduri - Auschwitz, Dachau şi Bergen-Belsen. Sâmbătă după-amiază, Papa Francisc a bătut la uşa casei sale din Roma: „Am vorbit foarte mult. A spus că a citit cartea mea (născută în Ungaria, scriitoarea Edith Bruck şi-a scris cărţile în italiană; vorbeşte, probabil, despre volumul autobiografic <Pâinea pierdută>, n.m.). A citat multe pasaje din carte. Papa a venit la ora 16.00 şi a plecat pe la 18.00. A fost o întâlnire inexplicabilă. Încă sunt emoţionată. Am plâns de îndată ce a sosit. L-am îmbrăţişat, l-am sărutat. A fost ceva foarte frumos şi, cu vocea tremurândă, i-am prezentat cele câteva persoane care erau în casă. Papa a vorbit şi despre Shoah (Holocaust, în ebraică, n.m.). A cerut iertare personal. Am vorbit puţin despre Argentina. Am fost atât de impresionată, încât n-am reuşit să rostesc un cuvânt aşa cum trebuie".

Întrebată despre întunericul de la Auschwitz în care mărturisea că a trăit şi momente de lumină, doamna Bruck a declarat: „I-am povestit asta Papei (...). Există mereu o luminiţă, chiar şi în întunericul cel mai negru. Fără speranţă, nu putem trăi. În lagărele de concentrare era suficient un german care te privea cu o privire umană. Era suficient un gest. Era suficientă o privire umană. Mi-au dăruit o mănuşă găurită, mi-au lăsat marmeladă în gamelă. Acolo înăuntru era viaţa. Aceea e speranţă".

Într-un dialog cu jurnaliştii Francesca Ambrogetti şi Sergio Rubin, Papa Francisc atrăgea atenţia că nu trebuie confundată speranţa cu optimismul: „Optimismul e o acţiune psihologică în faţa vieţii. Speranţa transcende acest spaţiu. E ancoră aruncată spre viitor. Care ne îngăduie să tragem de sfoară ca să ajungem la ceea ce ne dorim. E strădanie îndreptată în direcţia bună. În plus, speranţa e teologică, Dumnezeu aflându-Se la mijloc".

La câte se petrec acum în lume, întâlnirea a doi bătrâni, un creştin şi o evreică, nu poate fi nicicum breaking news, dar chiar asta e frumuseţea ei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici