COMENTARIU Lelia Munteanu: “Tigrul bigot” - un editorial excepţional în presa israeliană

3163 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: “Tigrul bigot” - un editorial excepţional în presa israeliană

COMENTARIU Lelia Munteanu

La Ierusalim, un cortegiu de peste 10.000 de ultrareligioşi, majoritatea fără măşti, l-au condus ieri pe ultimul drum pe rabi Meshulam Dovid Soloveitchik (care s-a stins de Covid-19 la 99 de ani). Tot ieri - o altă procesiune de contaminare, doar cu vreo 3.000 de participanţi. (Poliţia a privit fără să reacţioneze, pe motiv că, dacă ar fi intervenit, s-ar fi lăsat cu vărsare de sânge). 
Tocmai s-a anunţat că lockdown-ul “strict” se prelungeşte până vineri la 7 dimineaţa. 
 
Atitudinea ultraortodocşilor, care riscă să compromită efortul uriaş al vaccinărilor, dar şi atitudinea a liderilor politici faţă de aceştia sunt developate într-un editorial de mare curaj semnat de Yedidia Stern în cotidianul Yedioth Ahronoth. Titlul: “Tigrul bigot. Despre pericolul anarhiei”. 
 
Ce spune autorul e dureros de corect până la ultima virgulă: “În timp ce restul lumii geme sub greutatea restricţiilor, habotnicii sapă groapa în care noi toţi o să cădem. Aceasta e ora adevărului. Prim miniştrii israelieni, dintotdeauna, au evitat, din motive politice, să se ocupe de această problemă. Şi Dreapta, şi Stânga, una după alta, şi-au plătit scaunul cu bani grei daţi religioşilor, în dauna interesului general, neluând în considerare drepturile majorităţii. Societatea israeliană este demult pe spinarea unui tigru bigot şi mulţi încearcă să-l domesticească (…).
 
Anarhia care a cuprins Ierusalimul şi Bnei Brakul, s-ar putea să se răspândească în toată ţara şi să doboare prematur acest lockdown. Revoltele populaţiei nereligioase se pot aprinde oricând şi s-ar putea să ajungem în prag de alegeri cu un val şi mai mare de Corona, ceea ce ar demonstra, dacă mai era nevoie, incapacitatea Executivului de a guverna. Mâna care aduce vaccinuri este şi mâna care dă drepturi neligitime habotnicilor. Ura împotriva lor se va canaliza către premier, care ar putea plăti preţul în locul lor (…). Ne-am urcat pe spinarea unui tigru. Vom şti să ne dăm jos, fără să fim devoraţi?”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici