Ion Cristoiu: 2020. Învinşi şi învingători în Pandemie. Azi: Klaus Iohannis n-a luat în calcul Ploaia de la Waterloo

  • Ion Cristoiu: 2020 e anul Pandemiei. Un an în care toate evenimentele mari şi mici, de la cele sportive pînă la cele politice, au fost influenţate decisiv de Pandemie. De lockdown, de retragerea statelor în interiorul fruntariilor, ca nişte cetăţi medievale; de punerea la îndoială a drepturilor fundamentale ale omului.
  • Ion Cristoiu: Era imposibil ca Pandemia să nu-şi spună cuvîntul şi în privinţa vieţii politice din România. Tradiţionalul bilanţ al anului 2020 îl vom intitula Învinşi şi învingători în Pandemie. Să începem cu învinşii din politică. Marele Învins e Klaus Iohannis. Pandemia, venită în martie 2020, a fost pentru el Ploaia de la Waterloo.
  • Ion Cristoiu: Klaus Iohannis visase anul 2020 ca anul Puterii sale depline. Alegerile din 6 decembrie 2020 au fost un dezastru. Din majoritatea zdrobitoare visată de Klaus Iohannis s-a ales praful. De la Guvernul MEU, cu care voia să reseteze România, s-a ajuns la Guvernul Florin Cîţu
19221 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: 2020. Învinşi şi învingători în Pandemie. Azi: Klaus Iohannis n-a luat în calcul Ploaia de la Waterloo

Publicistul Ion Cristoiu face o retrospectivă a acestui an pe care îl numeşte Anul Pandemiei, o criză sanitară care a influenţat crucial toate domeniile vieţii umane, inclusiv viaţa politică din România, marele perdant fiind preşedintele Iohannis care a creat o victorie pe care nu o obţinut-o, ignorând “ploaia de la Waterloo”.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

 

„La finele lui decembrie, de cînd există obiceiul bilanţurilor, se fac retrospective ale anului care a trecut. Orice astfel de bilanţ are drept punct obligatoriu definirea faptelor şi evenimentelor petrecute printr-o notă de esenţă. Se spune A fost anul... A fost anul declanşării celui De-al doilea Război Mondial (1939) sau anul Revoluţiilor din Est (1989), Anul Marii Uniri (1918) sau Anul Dictatului de la Viena (1940).

Indiscutabil, din acest punct de vedere 2020 e anul Pandemiei.

Un an în care toate evenimentele mari şi mici, de la cele sportive pînă la cele politice, au fost influenţate decisiv de Pandemie. De lockdown, cum i s-a spus închiderii oamenilor în case; de retragerea statelor în interiorul fruntariilor, ca nişte cetăţi medievale, între zidurile de apărare; de punerea la îndoială, în numele sănătăţii, a drepturilor fundamentale ale omului. Pandemia a influenţat crucial toate domeniile vieţii umane. Se înţelege că a influenţat şi politicul. Pandemia a făcut ca Donald Trump să piardă alegerile prezidenţiale. Pandemia a făcut ca modelul chinezesc să pară multora de urmat. Pandemia a dat o lovitură solidarităţii ca principiu de bază al UE. Pandemia a fost prilejul ca UE să vîre pe gît statelor din Est produsele de mult gata ale Germaniei în materie de Green Deal.

Era imposibil ca Pandemia să nu-şi spună cuvîntul şi în privinţa vieţii politice din România. De aceea, tradiţionalul bilanţ al anului 2020, îl vom intitula Învinşi şi învingători în Pandemie. Ne vom referi nu numai la lideri politici, la partide, şi demnitari, dar şi la categorii socio-profesionale, care au pierdut sau au cîştigat, care au ajuns în prim plan sau dimpotrivă au fost uitate.

Să începem cu învinşii din politică.

Marele Învins e Klaus Iohannis.

Toate planurile sale pentru cel de-al doilea mandat, toate ambiţiile sale de dobîndi Puterea deplină, au fost spulberate de Pandemie.

În mai multe comentarii am folosit pentru a semnala rolul covîrşitor pe care-l joacă neprevăzutul în Istorie sintagma Ploaia de la Waterloo. Despre rolul Ploii de la Waterloo scriam pe cristoiublog.ro din 26 februarie 2020. Nu începuse Pandemia. Klaus Iohannis se credea pe cai mari. Eu însă îl avertizam:

<Marii oameni politici se definesc prin umilinţă deplină în faţa vieţii.

Ei ştiu că orice poţi învinge pe lume cu excepţia Istoriei.
Fiind de genul feminin, Istoria are hachiţe.

Şi toate fuduliile Conducătorilor se lovesc nu de puţine ori mortal de hachiţele Istoriei.

Napoleon era convins că va învinge la Waterloo.

A plouat însă în noaptea de 17 spre 18 iunie 1815, a plouat cumplit, terenul s-a făcut mlaştină şi Napoleon a trebuit să amîne atacul pînă după 11, cînd s-a mai zvîntat pămîntul pentru a putea deplasa tunurile, arma capitală a lui Napoleon.

La ferma lui Caillou, unde a dormit Napoleon în noaptea de 17 spre 18 iunie 1815, s-a amenajat un muzeu cu multe elemente de multimedia. Vizitatorul – eu am fost – e însoţit pe parcursul trecerii dintr-o cameră într-alta de zuruitul ploii pe acoperiş, un zuruit neliniştitor, pentru a-l face pe turist să trăiască starea sufletească a Împăratului în timp ce afară ploua cu găleata.>

 Ploaia de la Waterloo e acel neprevăzut care înfrînge ambiţii şi face din planuri măreţe simple însăilări pe hîrtie. Victime ale unei hachiţe a Istoriei de tip Ploia de la Waterloo sînt nenumărate în Istorie. Planurile lui Hitler au fost date peste cap de ceva la care nu se gîndise: iarna din 1941 a fost una dintre cele mai grele din Istoria Rusiei. Nicolae Ceauşescu a picat din cauza Ploii de la Waterloo întruchipate de vremea de primăvară în plină iarnă dintre 15 şi 26 decembrie 1989.

Sub acest semn putem spune că pentru Klaus Iohannis Pandemia, venită în martie 2020, a fost Ploaia de la Waterloo. Scriam pe cristoiublog.ro din 7 aprilie 2020 sub titlul Pentru Klaus Iohannis Ploaia de la Waterloo a fost Criza de Coronavirus că Klaus Iohannis visase anul 2020 ca anul Puterii sale depline. Prin provocarea alegerilor anticipate urma să aibă puterea deplină în România. Declanşarea mecanismului se face în 29 ianuarie 2020, cînd Guvernul Orban decide să-şi asume răspunderea pe un proiect de lege respins deja de majoritatea parlamentară. Declanşarea alegerilor anticipate apărea ca imposibilă din punct de vedere constituţional. Cu toate acestea, profitînd de mediocritatea clasei noastre politice, de slugărnicia lui Ludovic Orban, lui Klaus Iohannis îi e cît pe aci să-i iasă. În seara de miercuri, 26 februarie 2020, după consultările de la Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis anunţă desemnarea lui Florin Cîţu pentru formarea noului Guvern. Florin Cîţu fusese desemnat ca să pice în Parlament. Lipsit de coloană vertebrală, practic o rîmă din punct de vedere moral, ministrul Finanţelor acceptă rolul penibil de a o face pe premierul desemnat. Şi şi-ar fi dus rolul pînă la capăt, picînd în Parlament pentru a deschide calea anticipatelor, dacă nu venea Pandemia. Pe 12 martie 2020, cînd mai erau cîteva minute pînă la votarea lui Florin Cîţu în Parlament, Klaus Iohannis îl retrage, anunţînd un guvern de adevăratelea condus de Ludovic Orban care să facă faţă Pandemiei. Klaus Iohannis fusese la un pas de dobîndirea unui Parlament al Meu. PSD era groggi la vremea respectivă. Anticipatele ar fi însemnat un scor uriaş pentru PNL. Klaus Iohannis ar fi beneficiat de o majoritate zdrobitoare. Alegerile parlamentare au fost amînate pînă la termenul constituţional din iarnă. Puterea absolută însemna pentru Klaus Iohannis şi dobîndirea administraţiei locale. Ţinute la termen, în iunie 2020, alegerile locale ar fi adus cu sine o victorie a PNL într-o proporţie incredibilă. Pandemia a spulberat şi acest plan al lui Klaus Iohannis. Amînate prin Ordonanţă de urgenţă în 6 aprilie 2020 alegerile locale se desfăşoară pe 27 septembrie 2020. Scorul PNL nu e cel visat de Klaus Iohannis. Pandemia a frînt şi ambiţia lui Klaus Iohannis de a pune mîna pe administraţia locală.

În plină Pandemie Klaus Iohannis impune ţinerea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie 2020. E convins că, desfăşurate acum şi nu mai tîrziu, alegerile parlamentare vor aduce PNL un scor uriaş, iar lui Klaus Iohannis, majoritatea parlamentară menită să-i dea puterea absolută. Deşi sînt semnale că ţinerea alegerilor pe 6 decembrie 2020 ar putea fi un dezastru pentru PNL, Klaus Iohannis nu renunţă. Socotise că desfăşurate pe 6 decembrie 2020, în plină Criză provocată de cel de-al doilea val, alegerile aveau să ţină departe de urne electoratul PSD. Calculele erau simple. Restricţiile sanitare loveau campaniile partidelor adversare ale PNL. Profitînd de faptul că era la guvernare, PNL putea desfăşura o campanie fără restricţii. Ce poliţist din subordinea lui Marcel Vela ar fi avut curaj să-i amendeze pe candidaţi PNL, mulţi dintre ei deplasaţi în teritoriu ca demnitari şi nu ca înscrişi în cursă?! Pentru victoria PNL, Klaus Iohannis calcă totul în picioare: Constituţia, bunul simţ, democraţia.

Alegerile din 6 decembrie 2020 au fost un dezastru pentru PNL şi prin asta pentru Klaus Iohannis. Partidul meu s-a clasat pe locul al doilea, cu doar 25 la sută. Aliatul discret al PNL, USRPLUS a luat doar 15%. A intrat în Parlament, luînd de la toate partidele- Alianţa pentru Unirea Românilor. Din majoritatea zdrobitoare visată de Klaus Iohannis s-a ales praful. De la Guvernul MEU, cu care voia să reseteze România, s-a ajuns la Guvernul Florin Cîţu. Cum să schimbi România cu Guvernul Cîţu? Notam pe cristoiublog.ro din 7 aprilie 2020:

<Din 26 februarie 2020, cînd Klaus Iohannis bea deja şampania victoriilor din 2020, pe cristoiublog.ro, la Gîndurile lui Cristoiu de pe Mediafax, la emisiunile de la TVR, Antena 3, Realitatea Plus, am invocat iar şi iar momentul ploii de la Waterloo.

Nu pentru ca Klaus Iohannis să se trezească din beţia succeselor şi să cadă în genunchi în faţa Doamnei care e Istoria, ci pentru ca toţi cititorii şi telespectatorii mei să înţeleagă că trebuie să petreci victoria numai şi numai după ce ai avut-o. Asta deoarece în viaţa fiecăruia din noi, cînd sîntem siguri că a doua zi bem din cupa victoriei, poate surveni peste noapte Ploaia de la Waterloo.>

N.B.: Interzis de YouTube pentru şapte zile, „Jurnalul meu video” poate fi vizionat pe pagina pagină a cristoiublog.ro şi pe canalul de Vimeo cristoiuTv (https://vimeo.com/cristoiublog)”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici