Ion Cristoiu | Condiţii pentru a primi banii de la Bruxelles: Îngheţarea pensiilor, reforma administraţiei cu îngheţarea salariilor, creşterea taxelor

  • Ion Cristoiu: Pînă cu o săptămînă în urmă, suma de 30 de miliarde de euro a fost prezentată ca un cadou de Moş Crăciun făcut de Bruxelles Poporului Român numai şi numai pentru că acest Popor a avut norocul de a beneficia de Klaus Iohannis preşedinte. Şi Poporului Român nu-i mai rămînea decît o grijă: Să facă praf cele 30 de miliarde bînd, mîncînd şi cîntînd.
  • Ion Cristoiu: De o săptămînă încoace, Cadoul nu mai e chiar atît de Cadou. Pentru că, spun Guvernanţii, Bruxellesul ne cere, în schimbul banilor, să purcedem la reforme dure, mai precis, la măsuri de austeritate. Păi pînă acum, din iulie 2020, nu s-a suflat o vorbă despre condiţionarea banilor de reforme nepopulare.
  • Ion Cristoiu: Dacă acestea sînt reforme necesare românilor, de ce nu şi le asumă partidele din Coaliţia de Guvernare ca parte din programul lor de resetare a ţării? De ce le pun pe seama Bruxellesului?
1083 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu | Condiţii pentru a primi banii de la Bruxelles: Îngheţarea pensiilor, reforma administraţiei cu îngheţarea salariilor, creşterea taxelor

Ion Cristoiu Condiţii pentru a primi banii de la Bruxelles

Publicistul Ion Cristoiu remarcă modul cum guvernanţii evită să-şi asume reformele nepopulare din PNRR, ca parte din programul lor de resetare a ţării, şi pun măsurile pe seama Bruxelles-ului pentru a nu strica imaginea unui cadou de Moş Crăciun, construită electoral în jurul celor 30 de miliarde de euro de la UE.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„De îndată ce Consiliul European a repartizat României (în chip automat, după criterii care şi-au spus cuvîntul în cazul tuturor ţărilor membre UE) suma de 30 de miliarde de lei în cadrul Ambiţiosului Plan de redresare şi rezilienţă al Uniunii pentru ieşirea din Pandemie, Klaus Iohannis s-a grăbit să înfăţişeze aceşti bani ca un soi de cadou făcut românilor sărmani de un Moş Crăciun pe cît de bogat, pe atît de bun la inimă. În conflict cu adevărul vieţii, maşinăria propagandistică prezidenţială şi guvernamentală, în centru cu o presă făcută să păcăne cu combustibilul venit de la firmele sub acoperire ale Serviciilor, a făcut caz luni în şir de rolul inestimabil al lui Klaus Iohannis în obţinerea banilor. Ca un nou Ceauşescu – lăsa să se înţeleagă literatura de proastă calitate a Presei Miluite – Preşedintele (cu P mare sau Domnul Preşedinte (cum îi spun Liderii PNL şi în pat cu ibovnicele) a bătut cu pumnu-n masă la Bruxelles. Impresionaţi de acest Mihai Viteazu de pe traseul Bucureşti - Sibiu şi retur, toţi membrii Consiliului – de la Angela Merkel pînă la Emmanuel Macron – s-au precipitat să scoată banii. Dacă Bruxellesul era Moş Crăciun, atunci Klaus Iohannis era Nepotul îndrăgit al lui Moş Crăciun. Pentru ca postura de aducător de cadou să fie mai dihai mult timp suma acordată României a fost de 80 de miliarde de lei. Pentru că de peste tot veneau mesaje că suma e mult mai mică, după cîteva luni de publicitate electorală, după alegeri, suma a devenit cea reală, aproximativ 30 de miliarde de lei. Pentru obţinerea acestei sume, potrivit cerinţelor de la Bruxelles, România trebuia să predea pînă pe 30 aprilie 2021 Planul de cheltuire a banilor, cunoscut sub titulatura de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe scurt PNRR. Nu mai trec în revistă aventura rocambulească a acestui Plan. Lansat cu tam-tam de cîteva ori, ca şi cum ar fi fost gata, Planul va fi gata, cu chiu cu vai abia pe 31 mai 2021, după ce Guvernul Cîţu a obţinut o păsuire de o lună de la Bruxelles. Chiar şi în aceste condiţii, miercuri, cînd Florin Cîţu a vorbit despre Plan în Parlament, documentul nu era gata, se mai lucra la el.

Pînă cu o săptămînă în urmă, suma de 30 de miliarde de euro a fost prezentată ca un cadou de Moş Crăciun făcut de Bruxelles Poporului Român numai şi numai pentru că acest Popor a avut norocul de a beneficia de Klaus Iohannis preşedinte. Şi Poporului Român nu-i mai rămînea decît o grijă:

Să facă praf cele 30 de miliarde bînd, mîncînd şi cîntînd.

Vorba aia:

Trai neneacă pe banii Bruxellesului.

De o săptămînă încoace, Cadoul nu mai e chiar atît de Cadou. Pentru că, spun Guvernanţii, Bruxellesul ne cere, în schimbul banilor, să purcedem la reforme dure, mai precis, la măsuri de austeritate.

Păi pînă acum, din iulie 2020, timp de un an aproape, nu s-a suflat o vorbă despre condiţionarea banilor de reforme nepopulare. Banii erau înfăţişaţi ca un Cadou pur şi simplu. Şi din cîte se ştie un Cadou nu costă nimic pe cel care-l primeşte. Nici măcar transportul prin poştă sau prin curier.

Joi, 27 mai 2021, am înregistrat pentru emisiunea Interviurile lui Cristoiu de sîmbătă, 29 mai 2021, orele 20 - 21, pe Aleph News, un interviu cu europarlamentarul PSD Victor Negrescu, unul dintre cei mai pricepuţi din Români în tărăşenia numită PNRR.

Curios cum sînt, n-am scăpat prilejul de a-l întreba pe interlocutor cum stă treaba cu măsurile de austeritate ce vor fi incluse în PNRR de Guvernul României.

Interviul – deosebit de interesant – va fi difuzat sîmbătă.

Cum însă partea dedicată reformelor mi s-a părut de un interes public evident, o reproduc mai jos:

<Ion Cristoiu: De ce nu au zis de la început reforma sistemului de pensii? Dacă sunt de Centru-Dreapta. Domne, nu ne interesează pensiile. Pot să pun şi eu întrebarea asta? De ce nu-şi asumă ei?

Victor Negrescu: Eu cred că încep să-şi asume. Ei spun că aceste elemente corespund programului lor

Ion Cristoiu: Şi nu puteau să le facă pînă acum? Dacă nu era pandemia…

Victor Negrescu: Trebuia să le facă oricum, dacă credeau în ele. Ei caută să dea vina pe Bruxelles. Adică să spună Bruxelles-ul ne impune. Eu am spus că acest plan, aşa cum l-au prezentat ei, şi reformele, poate fi un nou MCV pentru România. Adică ei practic s-au dus cum s-a dus Monica Macovei la momentul respectiv să ceară MCV ca să finalizăm capitolul pe Justiţie, acum noi mergem şi spunem, daţi-ne cele 29 de miliarde, am greşit planul, planul e prost, dar pentru că am venit cu reformele astea poate, poate ne daţi cele 29 de miliarde. Bruxelles-ul n-a cerut, sincer vă spun, Bruxelles-ul nu a cerut lucrul ăsta. N-a cerut să facem reforme nepopulare. Pentru că ştiţi cum îi zice la plan, planul de redresare şi rezilienţă. Rezilienţă înseamnă să păstrezi coeziunea la nivelul societăţii, ori toate aceste proiecte pe care ei le pun creează tensiuni sociale, nu au nicio legătură cu rezilienţa. Deci era foarte simplu pentru noi să venim cu o viziune de viitor şi să venim cu alte soluţii decît cele cu care a venit actualul guvern.

Ion Cristoiu: Cînd a venit dl. Iohannis anul trecut, în iulie 2020, nu a suflat o vorbă despre reforme, reformele de acum. Au trimis planul şi deodată, că asta pe mine mă intrigă, pe ultima sută de metri, săptămîna asta au zis, staţi un pic că nu ne dau banii dacă nu facem reforme. Păi ăsta e momentul în care şi dvs PSD trebuie să spuneţi… şi dvs ce spuneţi? Că de fapt, e un pretext?

Victor Negrescu: Da, eu cred că e un pretext. Vor să asocieze proiectul lor politic cu acest plan.

Ion Cristoiu: Adică reforme nepopulare…

Victor Negrescu: Exact, reforme nepopulare pe care înţeleg că vor să le programeze pentru ultima parte a acestui program de finanţare. Pentru că programul duce pînă în august 2026. Şi ei pe calendarul pe care îl vor face vor duce reformele cele mai puţin populare în a doua parte, cînd, eventual se schimbă guvernarea, după 2024. În contextul ăsta, da, clar nu suntem de acord cu acest plan. (…)

Ion Cristoiu: Dl. Victor Negrescu, să zicem că ei merg la Bruxelles, dau un exemplu, cu îngheţarea pensiilor.

Victor Negrescu: Da.

Ion Cristoiu: În momentul în care Bruxellesul aprobă, ăsta e un fel de MCV, adică noi nu mai putem face niciun fel de mişcare dacă nu le îngheţăm. Aşa e? Mă înşel?

Victor Negrescu: Timp de doi ani şi jumătate. După doi ani şi jumătate putem negocia.

Ion Cristoiu: Care spuneţi că sunt reformele nepopulare?

Victor Negrescu: Îngheţarea pensiilor, reforma administraţiei cu îngheţarea salariilor, creşterea taxelor.

Ion Cristoiu: În momentul in care se aprobă de UE, ce se întîmplă?

Victor Negrescu: Păi trebuie să le respectăm, dacă nu facem lucrul acesta, nu încasăm banii.

Ion Cristoiu: Şi atunci vor veni să spună trebuie să le facem pentru că ne-a cerut Bruxelles-ul.

 Victor Negrescu: Exact, din nou folosesc practic Bruxelles-ul pentru propriile lor interese şi obiective.>

Chiar şi după acest dialog, eu rămîn în continuare nedumerit:

Dacă acestea sînt reforme necesare românilor, de ce nu şi le asumă partidele din Coaliţia de Guvernare ca parte din programul lor de resetare a ţării? De ce le pun pe seama Bruxellesului?”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici