Lelia Munteanu: Israel - relaxarea în Educaţie, sub un ministru homofob, tată a 12 copii

Deschiderea grădiniţelor, o mare harababură

2609 afișări
Imaginea articolului Lelia Munteanu: Israel - relaxarea în Educaţie, sub un ministru homofob, tată a 12 copii

Deschiderea grădiniţelor, o mare harababură

Personajul care a patronat corona-restricţiile şi patronează corona-relaxările în Educaţia israeliană e Rafi Peretz (foto), fost Şef Rabin al Armatei înainte de a fi politician (în extrema dreaptă).

La fel de familiar cu tematica ministerului pe care îl conduce precum ministrul Sănătăţii, Peretz a fost protagonistul unor scandaluri care au scos în stradă şi elevi, şi părinţi ai acestora. Tată a 12 copii, s-a crezut îndreptăţit să lanseze în spaţiul public un tir de judecăţi homofobe, stârnind inclusiv indignarea colegului său de Cabinet, ministrul Justiţiei Amir Ohana, un gay “mândru”.

E neclar dacă Rafi Peretz va rămâne în cel mai numeros guvern din istoria ţării, în plină formare, care ar trebui să depună jurământul miercuri. Dar tot miercuri e aşteptat Secretarul de Stat Mike Pompeo. Scopul principal al vizitei înaltului demnitar american e stabilirea unei strategii contra Iranului, legată de atacul cibernetic, lansat de regimul de la Tehran zilele trecute asupra sistemelor de furnizare a apei în Israel.

În acest Shabbat, încurajaţi de ideea de relaxare, israelienii au umplut plajele şi parcurile, în ciuda repetatelor somaţii prin porta-voce ale poliţiştilor. (Totuşi, nu s-au dat amenzi, ci doar avertismente).
Astăzi s-au deschis grădiniţele, în mare harababură. Decizia e ca nici o grupă să nu depăşească 17 copii, ceea ce atrage cel puţin două probleme. Prima că, din lipsa de spaţiu, cei mici vor putea fecventa grădiniţa doar trei zile pe săptămână, iar a două că unii vor fi obligaţi să se transfere la o alta, cu mai mult spaţiu şi personal. Ceea ce pentru părinţi înseamnă o bătaie de cap în plus, iar pentru copii - probleme de adaptare.

Însă copiii, ca şi adulţii, vor avea o mini-vacanţă mâine şi poimâine, de Lag BaOmer, sărbătoare populară celebrată prin focuri de tabără. Autorităţile au interzis, fireşte, focurile de tabără, cu excepţia celui de pe muntele Meron (în nord), la care pot participa, prin rotaţie, cel mult 50 de credincioşi, care au şi avizul pentru pelerinajul la mormântul rabinului Shimon Bar-Iohai, personajul central al zilei.

În fine, chiar dacă mulţi cetăţeni se plâng de multe, un sondaj de opinie - publicat joi şi realizat la finele lunii aprilie pe un eşantion de 1300 de persoane - arată că 38 la sută dintre israelieni au multă încredere în felul cum guvernanţii gestionează criza şi 33,6 la sută - nu foarte multă. De de remarcat că procentajul cel mai are de încredere îl deţin autorităţile locale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici