25.000 de morţi premature în România, din cauza poluării aerului cu particule fine. Raport al Agenţiei Europene de Mediu

Poluarea aerului are în continuare un impact negativ asupra europenilor, se arată într-un raport al Agenţiei Europene de Mediu(AEM), în care se estimează că poluarea cu particule PM2,5 a cauzat 422.000 de decese premature în 41 de ţări europene în 2015, inclusiv 25.000 de morţi premature în România.

3259 afișări
Imaginea articolului 25.000 de morţi premature în România, din cauza poluării aerului cu particule fine. Raport al Agenţiei Europene de Mediu

25.000 de morţi premature în România, din cauza poluării aerului cu particule fine. Raport al Agenţiei Europene de Mediu

În ciuda îmbunătăţirilor lente, poluarea aerului continuă să depăşească limitele şi valorile din ghidurile Uniunii Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit datelor şi informaţiilor actualizate publicate luni de AEM.

Politicile anterioare şi actuale şi progresele tehnologice au dus la un progres lent, dar constant în direcţia reducerii acestor efecte negative. Estimările actualizate din raport arată că, în 2015, concentraţiile de PM2,5 au cauzat aproximativ 422.000 de decese premature în 41 de ţări europene, din care circa 391.000 au fost în cele 28 de state membre ale UE.

În ceea ce priveşte România, raportul estimează că poluarea cu particule PM2,5 a cauzat 25.400 de decese prmature în anul 2015.

Transportul rutier este una dintre principalele surse de poluare a aerului din Europa, în special poluanţii nocivi, cum ar fi dioxidul de azot şi pulberile în suspensie, potrivit raportului intitulat "Calitatea aerului în Europa — Raport 2018", publicat luni de Agenţia Europeană de Mediu (AEM). Emisiile provenite din agricultură, producţie de energie, industrie şi gospodării contribuie, de asemenea, la poluarea aerului.

"În ceea ce priveşte poluarea aerului, emisiile generate de transportul rutier sunt adesea mai dăunătoare decât cele provenite din alte surse, deoarece aceste emisii au loc la nivelul solului şi tind să se producă în oraşe, aproape de oameni. De aceea, este atât de important ca Europa să îşi dubleze eforturile pentru a reduce emisiile din transport, energie şi agricultură şi pentru a investi în a le face mai ecologice şi mai durabile", a declarat Hans Bruyninckx, director executiv al AEM.

Nivelurile mari de poluare a aerului au în continuare un impact negativ asupra europenilor, în special a celor care trăiesc în zone urbane. Poluarea aerului are totodată un impact considerabil asupra economiei, scăzând durata de viaţă, mărind costurile medicale şi reducând productivitatea economică ca urmare a numărului de zile de lucru pierdute din cauza problemelor de sănătate. Poluarea aerului are un impact negativ şi asupra ecosistemelor, pentru că degradează solurile, pădurile, lacurile şi râurile şi reduce producţia agricolă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici