Activitate diplomatică intensă sud-coreeană înaintea lansării rachetei nord-coreene

Coreea de Sud va consulta toate direcţiile marţi în speranţa că va constrânge Coreea de Nord să renunţe la intenţia de a lansa un satelit civil, despre care occidentalii şi o parte din comunitatea internaţională cred că este de fapt o rachetă balistică.

168 afișări
Imaginea articolului Activitate diplomatică intensă sud-coreeană înaintea lansării rachetei nord-coreene

Activitate diplomatică intensă sud-coreeană înaintea lansării rachetei nord-coreene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lim Sung-Nam, reprezentantul Coreei de Sud la negocierile celor şase (Coreea de Sud, Coreea de Nord, China, Statele Unite, Rusia şi Japonia) cu privire la programul nuclear nord-coreean, aflate în impas din decembrie 2008, a plecat la Washington, relatează AFP.

El trebuie să discute cu oficiali din Departamentul de Stat şi Consiliul pentru Securitate Naţională.

Înainte de plecare, a declarat că Seulul şi Washingtonul "vor epuiza toate căile diplomatice" cu scopul de "a împiedica lansarea nord-coreeană".

Coreea de Nord a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că intenţionează să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune în vederea plasării pe orbită a unui satelit de observare terestră în perioada 10-22 decembrie şi a atras astfel criticile Coreei de Sud, aliaţilor acestei ţări, Naţiunilor Unite şi Rusiei.

Aceste ţări consideră că nord-coreenii preconizează un nou test al unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune, în timp ce regimul comunist este vizat de multiple sancţiuni internaţionale după ce a efectuat în perioada 2006-2009 două teste nucleare.

În cadrul unei conferinţe de presă la Seul, purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Externe a îndemnat din nou autorităţile de la Phenian să renunţe, cerând totodată Chinei, aliata lor, să-şi exercite influenţa pentru a le convinge.

"Dacă nordul menţine intenţia de a lansa, va trebui să răspundă de consecinţe", a averizat Cho Tai-Young. China, a spus el, are un rol "crucial" de jucat în această criză.

"Sperăm că statul chinez va juca un rol activ în favoarea păcii şi stabilităţii pe peninsula coreeană", a adăugat el.

Duminică, China a declarat că este "preocupată" de proiectul nord-coreean, exprimându-şi speranţa că "părţile interesate se vor strădui să promoveze stabilitatea în peninsula coreeană".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici