ACUZAŢIILE ministrului rus de Externe: SUA şi UE au vrut să provoace o revoluţie în Ucraina. Ţara a fost folosită ca un pion

Statele Unite au încercat împreună cu Uniunea Europeană să provoace o "revoluţie colorată" în Ucraina şi să utilizeze ţara ca pe "un pion în jocul geopolitic" împotriva Rusiei, a acuzat joi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

2050 afișări
Imaginea articolului ACUZAŢIILE ministrului rus de Externe: SUA şi UE au vrut să provoace o revoluţie în Ucraina. Ţara a fost folosită ca un pion

ACUZAŢIILE ministrului rus de Externe: SUA şi UE au vrut să provoace o revoluţie în Ucraina. Ţara a fost folosită ca un pion (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană (...) au încercat să poarte o nouă «revoluţie colorată», o operaţiune de schimbare a regimului, contrară Constituţiei", a declarat ministrul rus de Externe la Institutul pentru Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO), citat de agenţii ruse.

Moscova numeşte "revoluţii colorate" schimbări de putere ca "revoluţia portocalie" care a avut loc în Ucraina în 2004 sau "revoluţia trandafirului" din Georgia, în 2003, acuzând Occidentul că a provocat aceste mişcări în aceste foste republici sovietice.

"Puţini analişti serioşi se îndoiesc că nu este vorba despre destinul Ucrainei. Pur şi simplu Ucraina a fost folosită şi este folosită în continuare ca un pion în jocul geopolitic", a adăugat Lavrov.

"Partenerii noştri occidentali şi mai ales Statele Unite încearcă să se comporte ca nişte învingători ai Războiului Rece şi să acţioneze ca şi cum ar putea să nu ţină cont de Rusia în afacerile europene şi să facă lucruri care aduc în mod direct prejudicii intereselor Rusiei", a declarat el.

În opinia sa, este vorba despre o continuare a "politicii de îndiguire a ţării noastre, la care, în fond, Occidentul nu a renunţat niciodată", a spus ministrul, utilizând termnul folosit în perioada Războiului Rece.

"Este de ajuns să ne amintim propaganda isterică antirusească promovată de către Statele Unite şi Europa cu mult înaintea evenimentelor din Ucraina, voinţa de a înnegura prin toate mijloacele Jocurile Olimpice de la Soci", a continuat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici